Türkiye, 19 AB ülkesinden daha iyi durumda

Ekonomi Baklanı Çağlayan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin ekonomi anayasası olan Maastricht kriterlerinin önüne geçtiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "AB'nin 19 ülkesinden çok daha iyi durumdayız. En son işsizlik rakamlarıyla AB üyesi 12 ülkeden de iyiyiz. Cumhuriyet tarihinde bir rekor gerçekleştiriyoruz. 25 milyon kayıtlı istihdamımız var. Bugünkü babayiğitliğimiz işte buradan geliyor. Çünkü sırtımız sağlam evelallah" dedi.
Bakan Çağlayan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezinde düzenlenen "Türkiye İnovasyon Konferası"nın Ankara ayağı olan "Kamuda İnovasyon Konferansı"ndaki konuşmasında, bugünkü ekonomik verilerin Türkiye'nin birçok AB ülkesinden çok daha iyi durumda olduğunu gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ülkemiz Avrupa Birliğinin ekonomi anayasası olan Maastricht kriterlerinin çok çok daha önüne geçmiştir. Maastricht kriterleri, ülkelerin toplam borçlarının milli gelire oranını yüzde 60 kabul ediyor. Bu Avrupa'da şimdi yüzde 80. Türkiye'nin ki ise ne biliyor musunuz? Yüzde 40'ın altına inmiş şükürler olsun. Yapılan bunca alt yapı yatırımına rağmen Türkiye, bu kamu borçlarıyla AB'nin 20 ülkesinden daha iyi durumda. Maastricht kriterlerinde bütçe açığının GSMH'ya oranı yüzde 3'dür. Biz bu ayın sonunda inşallah 1,7'yi yakalayacağız. Bunlar çok iddialı hedefler ve başarılardır. 2013 hedefimizde Türkiye bütçe açığı yüzde 1 olan bir ülke olacaktır. AB'nin 19 ülkesinden çok daha iyi durumdayız. En son işsizlik rakamlarıyla AB üyesi 12 ülkeden de iyiyiz. Cumhuriyet tarihinde bir rekor gerçekleştiriyoruz. 25 milyon kayıtlı istihdamımız var. Bugünkü babayiğitliğimiz işte buradan geliyor. Çünkü sırtımız sağlam evelallah."
Avrupalı yatırımcıların da Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrarı görerek yatırımlarını Türkiye'de yoğunlaştırdığını belirten Çağlayan, Avrupalıların Türkiye'yi yatırım ve üretim üssü olarak görmeye başladıklarını söyledi.
Çağlayan, Avrupa'dan Türkiye'ye ciddi manada sermaye girişinin söz konusu olduğunu ve bunun kendilerine gurur verdiğini ifade ederek, "2011'in 9 ayında Türkiye'ye gelen doğrudan sermaye 10,9 milyar dolar. Geçen yılın aynı döneminin tam iki katından fazla bir rakamdan bahsediyoruz. Bu rakamın yüzde 92'si Avrupa kaynaklı. Cumhuriyet tarihiden 2002 yılına kadar Türkiye'ye gelen toplam doğrudan yatırım 14,5 milyar dolar. Son 8 yılda gelen ise bunun üzerine ilave olarak 80 yılındakinden 7 katından fazla yani 105 milyar dolar. Bunun da yine yüzde 80'i Avrupa kaynaklı. Bunlar siyasi istikrara ve ekonomik istikrara geliyorlar. 
Bunlar Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıyorlar. Bunun için biz çalışıyoruz. 109 olan ticaret müşavirliği sayısını 250'ye çıkartıyoruz. Artık dünyanın her yerinde Türkiye var. Avrupadaki ticaret müsteşarlarımız İtalyanların, İngilizlerin, Fransızların Türkiye'de iş yapmak niyetinde olduğunu bana aktarıyorlar bu iftihar edilecek bir durum" diye konuştu.
Konuşmasını "Dün bugünden daha kolay yarın bugünden daha zor" sözleriyle sürdüren Bakan Çağlayan, Türkiye'nin pazar çeşitliliğine giderek Avrupa'daki borç krizinden en az zararı gördüğünü, ülke ihracatında Avrupa'nın payının yüzde 57'den yüzde 47'ye düşmesine rağmen toplam ihracatın yüzde 20 arttığını belirtti.
Bu konularda ilginizi çekebilir