Türkiye 2013'te özelleştirmede yeni bir rekor kırabilir

Financial Times, 1.9 milyar dolarlık teklif gelen Boğaziçi EDAŞ dağıtım ihalesinin Türkiye'nin özelleştirme planını güçlendirdiğini, 2013 yılında yeni bir rekor kırılabileceğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
LONDRA – Türkiye'de son yıllarda özelleştirme gelirlerinde bir gerileme yaşansa da geçen hafta düzenlenen Boğaziçi EDAŞ dağıtım ihalesinin Ankara'nın özelleştirme planını güçlendirdiği yorumları yapılıyor. Financial Times gazetesi, Boğaziçi EDAŞ ihalesinin Türkiye'nin özelleştirme programının çok ihtiyaç duyduğu desteği sağladığını belirterek "2013, yeni bir rekor kırabilir" dedi. 
 
Ekonomi gazetesi Financial Times, Boğaziçi EDAŞ ihalesinin başarısının Türkiye'nin özelleştirme programı açısından taşıdığı öneme vurgu yaptığı haber analizde "Türkiye'nin kekeleyen özelleştirme programına, Cuma günü ülkenin en büyük elektrik dağıtım şirketinin satışı ile çok gerek duyulan destek sağlandı" değerlendirmesini yaptı. 
İstanbul'un Avrupa yakasında 4.2 milyon aboneye elektrik sağlayan Boğaziçi EDAŞ için düzenlenen ihalede Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu'nun 1.9 milyar dolarlık teklif verdiğine dikkat çekilen haber analizde Boğaziçi EDAŞ'ın son iki ayda satılan ikinci bölgesel dağıtım şirketi olduğuna işaret edildi. 
 
Dağıtım şirketlerinin satışı piyasanın serbestleştirilmesi için önemli
 
2010 yılında yapılan önceki özelleştirme turlarında Boğaziçi EDAŞ'ın 2.99 milyar dolarlık bir teklif çekse de gerek onun gerekse diğer 6 dağıtım şirketlerinin satışlarının sonuçsuz kaldığı anımsatıldı. FT şu yorumu yaptı: 
"Bölgesel elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinin tamamlanması, Türkiye'nin enerji piyasalarının planlanan serbestleştirilmesine yönelik önemli bir adım ve bunu Türkiye'nin hala devlet elinde bulunan elektrik üretim kapasitesinin yüzde 46'sının çoğunun satışının izlemesi bekleniyor." 
İngiliz gazetesi, üç büyük termik santral için de ihaleler açıldığını, satışların gelecek yıl başlarında tamamlanmalarının beklendiğini belirtti. FT, geri kalan 41 santralın da 2013 yılının ilk yarısında açılması öngörülen ihalelerde satılacağına dikkat çekti. 
Türkiye'nin "iddialı" özelleştirme programının, son 10 yılda farklı sonuçlar verdiğini, satışların küresel ve euro bölgesindeki krizlerin yanı sıra yurt içindeki belirsizliklerden etkilendiğini kaydeden gazete, özelleştirme gelirlerinin 2006 yılında en üst düzey oluşturan 8.1 milyar dolara ulaştıktan sonra izleyen yıllarda sürekli gerileyerek 2011 yılında 1.4 milyar dolara indiğini, bu yıl ise toparlanarak 3 milyar doları bulmasının beklendiğini kaydetti. 
Gazete, haber analizine "Gelecek yıl tamamlanması beklenen Boğaziçi EDAŞ ile ilgili ödemeler yanında başka dağıtım şirketleri ve devlete ait bazı santrallerin satışları sayesinde 2013 yeni bir rekor kırabilir" sözleri ile nokta koydu.