”Türkiye, AB için daha önemli”

Başmüzakereci Egemen Bağış AB'nin Türkiye için önemli olduğunu, ama Türkiye'nin AB için daha fazla önemli olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KİŞİNEV - Devlet Bakanı ve Başmüzakerici Egemen Bağış, "AB Türkiye için önemli, ama Türkiye AB için en az o kadar, belki de daha fazla önemli" dedi.

Bağış, Moldova'daki resmi temasları çerçevesinde Güneydoğu Avrupa Ülkeleri (GDAÜ) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bağış, GDAÜ arasındaki işbirliğinin Türkiye'nin öteden beri çok önem verdiği bir konu olduğunu söyledi.

Zirveye katılan ülkelerin bir kısmının AB'ye üye, bir kısmının da aday ülkeler olduğunu belirten Bağış, bu ülkelerin AB ile entegrasyon çabası içinde bulunduklarını dile getirdi.

Bağış, Türkiye'nin bu zirvede dünyanın en büyük 17. ve Avrupa'nın en büyük 6. ekonomisi ve Balkanların en güçlü ülkelerinden biri olarak yer aldığını ifade etti.

Zirvenin bölgesel istikrar açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Bağış, Türkiye'nin yarınki zirveden itibaren bu kuruluşun başkanlığını devralacağını bildirdi. Bağış, şunları söyledi:

"Dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunların bir çoğunun hiçbir ülkenin tek başına çözeceği sorunlar olmadığını görüyoruz. Her vesileyle söylüyorum; bugün Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı veya önümüzdeki 20 yıllık süreçte karşı karşıya kalma ihtimali olan sorunların listesini yaptığımız zaman bu sorunların en az yüzde 80'inin Türkiye'nin entegrasyonuyla, Türkiye'nin katkılarıyla çözümlenebileceğini görüyoruz. Bu yüzden AB Türkiye için önemli, ama Türkiye AB için en az o kadar, belki de daha fazla önemli. Bunu anlatmak için de bu tür platformlar son derece faydalı oluyor."

Kosova konusu

Egemen Bağış, GDAÜ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne Kosova'nın katılmamasına ilişkin sorulan bir soru üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

"Biz Türkiye olarak Kosova'nın zirveye katılmamasını çok büyük bir memnuniyetsizlikle karşılıyoruz. Kosova'nın özellikle Birleşmiş Milletler'in desteğiyle zirveye katılması belki de Bölgesel İşbirliği Konseyi'nin bir prensip kararıydı. Bu kararın uygulanmamış olması, Kosova'nın buraya davet edilmemiş olması bizim açımızdan üzücü. Ancak, önümüzdeki yıl dönem başkanlığını yaptığımız zaman bu toplantılarda, yani Bölgesel Dayanışma Toplantılarında Kosova hak ettiği yeri alacaktır. Biliyorsunuz Kosova'yı ilk tanıyan ülkelerden biri Türkiye Cumhuriyeti. Bugün itibariyle Kosova'yı tanıyan ülkelerin sayısı da 60'ı geçti. Bu da Türkiye'nin haklı olduğu konuda uluslararası camianın da desteğini alarak ilerlemesinin bir güzel örneğidir. Diğer ülkelerin de eninde sonunda Kosova gerçeğini kabul edeceğine yürekten inanıyorum."