Türkiye-AB Karma Parlamentosu yasa dıışı göçü ele aldı
Eşbaşkanlar Lütfi Elvan ve Helen Flautre'nun yönettiği toplantının sonunda, komisyonun deklarasyonu konusunda tartışma yaşandı.
TBMM - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Toplantısının son bölümünde, yasa dışı göçle mücadele konusu ele alındı.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun 62. Toplantısı sona erdi. Toplantının son oturumunda, AB ve Türkiye temsilcileri, yasa dışı göç ve mültecilerin durumları hakkında sunum yaptılar.
Dışişleri Bakanlığı Yasadışı Göç, İltica, Vize Genel Müdür Yardımcısı Melih Ulueren, Türkiye'nin yasa dışı göç konusunda özel bir konuma sahip olduğunu ifade etti. En çok yasa dışı göçmen yakalanan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine dikkati çeken Ulueren, bu konuda Türk güvenlik kuvvetlerinin övgüye layık olduğunu söyledi.
Türkiye'nin "Göçmen boşaltma deposu" olmaması için "Geri Kabul Anlaşmasını"nın büyük önem taşıdığını kaydeden Ulueren, "Sorun, ortak bir sorun. Bu nedenle sorunu çözmek için hep birlikte mücadele etmeliyiz" dedi. Ulueren, yasa dışı göçle mücadele ve mültecilerle ilgili, Türkiye'nin AB ülkelerinden yeterli desteği görmediğini vurguladı.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Erwan Marteil de yasa dışı göçle ilgili Türkiye'nin tedbirlerini takdirle karşıladıklarını ifade etti. Marteil, konunun ortak bir sorun olduğunu ve çözüm için yoğun bir iş birliği gerektirdiği fikrine katıldıklarını kaydetti.
Yasa dışı göç konusunda Türkiye'nin coğrafi durumunun da göz önünde bulundurulmasına işaret eden Marteil, AB Komisyonunun çalışmalar için finans desteğini artırabileceğini söyledi.
Öte yandan, AB-Türkiye ilişkileriyle ilgili konuşan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Türkiye'nin, İslamiyet'in demokratikleşme ve modernleşmeye karşı olduğunu düşünenlerin tezlerini çürüten yegane ülke olduğunu vurguladı.
TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ise Kıbrıs konusunda bazı Avrupa ülkelerinin tutumunu eleştirerek, Kıbrıs'la ilgili gereksiz tavizlerle AB arasında tercih yapmak zorunda bırakıldığı takdirde, Türkiye'nin her zaman Kıbrıs'ı seçeceğini söyledi.
Deklarasyon tartışması
Eşbaşkanlar Lütfi Elvan ve Helen Flautre'nun yönettiği toplantının sonunda, komisyonun deklarasyonu konusunda tartışma yaşandı.
Komisyon üyelerinin bir kısmı, deklarasyonun, kendilerine danışılmadan, komisyonun ortak fikirleri ve kararlarıymış gibi hazırlandığını söyledi. Deklarasyonun tamamen eş başkanların kişisel fikirlerinden ibaret olduğunu savunan komisyon üyeleri, bu deklarasyonu, komisyonun ortak bildirisi olarak kabul edemeyeceklerini söyleyerek tepki gösterdi.
Tepki gösteren üyelere hak veren Eşbaşkan Helen Flautre de sorunun sekreteryadan kaynaklandığını söyledi. Flautre, eşbaşkanlar olarak kendilerinin de bu deklarasyonun komisyonun ortak görüşü olarak hazırlanmasını istemediklerini, ancak sekreteryada, istenilen düzeltme yapılmadığı için ortak görüş gibi anlaşıldığını ifade etti.
Tepkiler üzerine, komisyonun sonraki toplantılarında, ortak bir deklarasyon hazırlanması için çalışma yapılması kararlaştırıldı.