”Türkiye AB'ye sorun değil çözüm olacak”
Bakan Bağış, bölgede sürdürülen barış çabalarının, "Türkiye'nin AB üyesi olmasıyla AB'nin ortak çabaları olacağını" kaydetti
VİYANA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye'nin AB'ye sorun değil çözüm olacağını" söyledi.
Bağış, Viyana Üniversitesi'ndeki Avusturya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde (OİİP) düzenlenen, "Avrupa'nın geleceği ve Türkiye" konulu panelde yaptığı konuşmada, Avusturya başta olmak üzere AB üyesi bazı ülkelerin Türkiye için "imtiyazlı ortaklık" statüsünü gündeme getirdiğini anımsatarak, AB'nin binlerce sayfa tutan müktesebatını çok iyi incelediğini, ancak böyle bir ifadeye rastlamadığını belirtti.
Türkiye'nin AB ile müzakere sürecini sürdürmekte olduğunu anımsatan ve AB müktesebatına uygun olarak birçok reform paketini hayata geçirdiklerini anlatan Bağış, "Türkiye AB ile sadece tam üyeliği kabul eder. Türkiye AB'ye sorun değil çözüm olacaktır" dedi.
Türkiye'de son yedi ay içinde Ulusal Program'ın yayımlandığını, yeni bir baş müzakerecinin atandığını, TRT-6'nın Kürtçe yayın yaptığını, TRT radyolarında Kürtçe ve Ermenice yayın yapıldığını, Mecliste kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu kurulduğunu, yargıda adalet kapsamında değişiklikler yapıldığını, yargı reformu strateji belgesinin yayımlandığını, yolsuzlukla mücadele strateji belgesi üzerinde çalışmalar yapıldığını, gümrük yasasının değiştirildiğini ve gümrük kapılarının AB standartlarına uygun hale getirildiğini detaylı olarak anlatan Bağış, "Türkiye'ye karşı bazı AB ülkelerindeki ön yargıların haksız olduğunu" söyledi.
Bağış, Türkiye'nin Orta Doğu ve Kafkaslardaki barış çabalarını da anımsatarak, "Biz bugün Rusya ile Gürcistan, İsrail ile Suriye, İran ile ABD arasında barışın sağlanması için yoğun çaba harcıyoruz" dedi.
Bağış, bölgede sürdürülen bu barış çabalarının, "Türkiye'nin AB üyesi olmasıyla AB'nin ortak çabaları olacağını" kaydetti.
Türkiye'nin, Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşılanması için de önemli bir rol oynadığını ifade eden Bağış, "Türkiye üzerinden geçen Nabuco ile Samsun-Ceyhan doğal gaz boru hatlarının, Avusturya'nın ve buradan da AB üyesi diğer ülkelerin enerji ihtiyacını büyük ölçüde gidereceğini" söyledi.
"Ön yargılar haksız"
AB üyesi ülkelerde Türkiye ve İslam'a karşı haksız ön yargıların bulunduğunu ifade eden Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Paris'te sokak gösterileri yapan, şiddete başvuran Fas veya Cezayir kökenli gençler gerçekte Fransa'da dünyaya geldiler. Londra'da eylem yapan Pakistan kökenli Müslümanlar da aynı şekilde İngiltere'de dünyaya geldiler. Bu gençlerin yaptıkları eylemleri gerekçe göstererek, bütün İslam dünyasını suçlamak büyük haksızlık olur. Bir yandan medeniyetler ittifakından, diyalogtan söz ederken diğer yandan tüm Müslümanları şiddete eğilimli kişiler olarak damgalamak doğru değil."
Paneli, aralarında Türkiye'nin Viyana büyükelçisi Selim Yenel, Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Heide Maria Gürer, BM Kosova özel temsilci yardımcısı Albert Rohan'ın da bulunduğu çok sayıda Avusturyalı politikacı, diplomat, üniversite öğrencisi ve ülkede yaşayan Türk sivil toplum örgütleri temsilcileri izledi.
Bağış, konuşmasında Osmanlı kuvvetlerinin 1529 ve 1683 yıllarında iki kez Viyana'ya geldiğini de anımsatarak, bu seferler sırasında başta klasik müziğin büyük ustası Wolfgang Amadeus Mozart olmak üzere birçok Avusturyalı sanatçının Yeniçerilerin kullandıkları enstrümanlardan etkilendiğini ve bunları eserlerine yansıttıklarını ifade ederek, "Osmanlıların o dönemde Yemen'den elde ettikleri kahveyi de Viyana'ya getirdiğini" söyledi.
Devlet Bakanı Egemen Bağış, konuşmasının ardından, paneli düzenleyen Avusturya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü başkanı Othmar Höll'e, Türk kahvesi ve fincan hediye etti.
Alpbach kasabasında düzenlenen Avrupa Alpbach Forumu'ndaki "Türkiye nereye gidiyor?" konulu panele katılmak ve resmi temaslarda bulunmak üzere dün Avusturya'ya gelen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, resmi temaslarının ardından, yarın sabah saatlerinde Türkiye'ye dönmek üzere Viyana'dan ayrılacak.