Türkiye Avrasya'nın ambalaj merkezi oluyor
Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sadettin Korkut, "Artık Avrupalı ambalajcı bizimle rekabet edemez. Avrasya'nın ambalaj merkezi oluyoruz. Bu hedef 100 ise biz şu an 70'lerdeyiz" dedi.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Ambalajda Türkiye bölgenin üretim merkezi haline geliyor. Global devlerin ana ambalaj tedarikçisi haline gelen Türk şirketleri, kapasite artırıyor, kriz nedeni ile 3 vardiya çalışamaz hale gelen Avrupalı rakiplerinden doğan boşluğu hızla dolduruyor. Türkiye'deki ambalaj şirketlerinin en önemli avantajı son teknolojiyi kullanıyor olmaları. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Sadettin Korkut, "Artık Avrupalı ambalajcı bizimle rekabet edemez. Avrasya'nın ambalaj merkezi oluyoruz. Bu hedef 100 ise biz şu an 70'lerdeyiz" dedi.
180 ülkede ürünler Türkiye'de üretilen ambalajla korunuyor Dünyanın birçok ülkesinde en meşhur viski markasından bir içki satın alan, ürünü evine Türkiye'deki ambalaj firmalarının ürettiği kutuyla taşıyor.
Yine birçok ülkede dev fast food zincirlerinden menü alan gençler, hamburgerlerini Türkiye'de üretilmiş kutulardan çıkarıp ısırıyor. Türk ambalaj sektörü bugün 180 ülkeye 3 milyar dolar ihracat yapar noktaya ulaştı. İhracatın yaklaşık yüzde 50'si Euro Bölgesi'ne. Sektörün büyüklüğü ise 10 milyar doları buluyor.
ASD başkanı Sadettin Korkut, Avrupa'da yaşanan kriz sonrasında sektörün en güçlü olduğu İngiltere, Almanya ve Fransa'da ambalaj sektöründe önemli bir güç kaybı yaşandığını anlattı. Talepteki düşüş ve finansman sorunları 3 vardiya çalışmayı zorlaştırınca bu ülkelerdeki üreticiler karlılık noktasını yakalamakta zorlanmaya başladı. İşte şimdilerde bu boşluğu ise Türkiye'deki ambalaj üreticileri dolduruyor. Peki Türkiye'deki üreticilerin bu noktada avantajı ne? Sadettin Korkut bu soruya "Teknolojiyi çok yakından takip ediyorlar. Türk ambalaj sektörünün yöneticileri dışarıya çok açık, gelişmeleri çok yakından izliyor" yanıtı verdi. Yabancı fonlar potansiyeli gördü, teklifler yağıyor Ambalaj sektöründe yaşanan bu çıkış, Avrupa'daki fabrika ve şirketlerin satın alınması sürecini hızlandırdı. Örneğin Polinas, İtalya'da bir şirketi bünyesine kattı. Bulgaristan'daki bir kağıt fabrikası yine Türk ambalajcıların mülkiyetine geçti. ASD Başkanı Korkut, bu sürecin güçlenerek devam edeceğini öngörüyor. Avrupa'nın merkezinden başlayarak birçok dünya devine ambalaj tedarik ediyor sektör. Korkut, pek çok private equity fonun Türkiye'deki ambalaj üreticilerinin peşinde olduğunu, sektöre yabancı fonlardan teklif üstüne teklif geldiğini anlattı.
[PAGE]Global devler, "Benimle yeni pazarlara açıl" diyor Yabancı fonların bu ilgisinin ardında sektörün hızlı yükselişi ve sahip olduğu büyük potansiyel yatıyor. Sadettin Korkut, yabancı dev firmaların ana tedarikçisi olarak Türk ambalaj şirketlerini belirlediğini, yeni bir pazara gittiklerinde Türkiye'deki şirkete "Gel, sen de bu yeni pazarda bir ambalaj tesisi kur, oradaki üretimime de mal tedarik et" dediğini anlattı. Böylece pazar genişliğini hızla artıran Türk ambalaj sektörü, Doğu Avrupa ve Afrika'da da hızla güçlenmeye başladı. Sektör, ambalaj makineleri üretiminde de çok güçlü. Korkut, "Halen Avrupa ve Afrika'da binlerce makinemiz çalışıyor" dedi. Sektörün kapasite artışı geçtiğimiz yıl yüzde 16 olmuş. Bu yıl için belirlenen hedefin Türkiye büyümesinin iki katı, yüzde 7.5-8 seviyesinde olduğunu açıklayan Korkut, Türkiye'de kişi başına düşen ambalaj harcamasının 114 dolar olduğu bilgisini verdi. Bu rakam dünya ortalamasında 78 dolar. Avrupa'da 250 doları, ABD'de 350 doları, Japonya'da ise 550 doları buluyor. Yani ambalaj sektörünün önünde alacak çok yol var. Korkut, "Ambalaj sektörünün ekonomideki tüm oyunculara katkısı var, rekabet gücünü
artırıyor" dedi. Gelişmiş ülkelerde sektörün GSMH'nin yüzde 5'ini oluşturduğunun altını çizen Korkut, Türkiye için bu oranın yüzde 2'lerde olduğunu yani alınacak daha çok yol olduğu bilgisini verdi. Korkut, "Ancak sektör çok hızlı ilerliyor, bu mesafeyi de çok hılı alacağız" dedi.
[PAGE]