Türkiye Avrupa'nın güvenli enerji güzergahıdır
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türkiye, Avrupa'nın güvenli enerji kaynaklarına ulaşması için alternatif imkanlar sunan önemli bir güzergahtır'' dedi
BUDAPEŞTE - Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Avrupa'nın en güzel şehirlerinden Budapeşte'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, mevkidaşına daveti için teşekkür etti.
Ader ile özellikle enerji konusunda yapılacak işbirliğini biraz daha detaylı bir şekilde konuştuklarını, nükleer enerjiden gaz ve diğer alternatif enerji yollarına kadar bu alanda işbirliği potansiyeli olduğunu gördüklerini vurgulayan Gül, ''Türkiye, Avrupa'nın güvenli enerji kaynaklarına ulaşması için alternatif imkanlar sunan önemli bir güzargahtır. Özellikle Kafkas ve Ortadoğu enerji kaynakları için'' diye konuştu.
Gül, Türkiye ile Macaristan arasındaki köklü ilişkilere ve halklar arasındaki dostluğa da işaret etti.
Ader ile hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerin verimli geçtiğini belirten Gül, ''İkili ilişkileri detaylı görüştük. İki ülke NATO müttefikiyiz. Macaristan AB üyesi, biz de müzakere halinde bir ülkeyiz'' dedi.
Macaristan başbakanının Türkiye'ye yaptığı ziyarette ikili ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini hatırlatan Gül, iki ülke arasında Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi kurulduğuna işaret etti.
Ekonomik ilişkileri çok geniş bir şekilde ele aldıklarını belirten Gül, şunları kaydetti:
''2 milyar dolarlık ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma azmimizi paylaştık. Ayrıca her iki ülke yatırımlarının iki ülkede de artması konusunda anlaştık. Bu ziyarete, yanımda çok sayıda Türk iş adamı ve yatırımcı ile birlikte geldim. İş forumu yapacağız burada. Her iki ülke iş adamlarını daha çok ticaret ve yatırım yapmaya davet edeceğiz. Bu vesileyle şunu söylemek isterim; Türkiye'de büyük bir ekonomik potansiyel vardır. Avrupa'nın en büyük altıncı ekonomisi ve 850 milyar gayri safi milli hasılası ile inanıyorum ki Macar yatırımcıların ilgisini çekecektir.''
İki ülke arasındaki kültürel işbirliğine de önem verdiklerinin altını çizen Gül, Macaristan'daki Osmanlı Türk mirasına ait eserlerin korunması, restorasyonu ile ilgili hassasiyetlerinden dolayı Macar halkına ve hükümetlerine teşekkür etti.
Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'in AB için Türkiye'ye desteğini tekrarladığını ifade eden Gül, ''Macaristan AB içinde Türkiye Dostları Grubu'nun üyesidir. Müzakere sürecinde Macaristan'ın güçlü desteğinin devam edeceğini bilmekten mutluluk duyuyoruz'' dedi.
Abdullah Gül, ziyaretin ikili ilişkilerin gelişmesine vesile olması açısından önemli olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.
Macaristan Cumhurbaşkanı Ader de stratejik dost ülke cumhurbaşkanını Macaristan'da ağırlamaktan şeref duyduklarını belirterek, Macaristan-Türkiye ilişkilerinin çok daha ileri seviyeye ulaştığını söyledi.
Ader, Macaristan başbakanının Türkiye ziyareti sırasında iki ülke arasında 32 anlaşmanın imzalandığını anımsattı.
Türkiye'nin son 10 yılda ekonomi alanında büyük başarılara imza attığını ifade eden Ader, "2002-2013 yıllarında GSMH üç kat artmıştır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi önemli şekilde gelişmektedir. Bu bahsettiğim dönemde dört katına çıkmıştır. Geçen yıl da bu hacim yüzde 30 genişleme kaydetti. Bu artışı Cumhurbaşkanıyla nasıl artırabiliriz, bu konulara değindik'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Ader, iki ülke arasında kültürel ilişkilerin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, İstanbul ve Budapeşte'de kültür merkezlerinin açıldığını söyledi.
Türkiye'de dört kentte Macar-Türk dostluk derneklerinin faaliyet gösterdiğine işaret eden Ader, ''Budapeşte ve Macaristan genelinde Osmanlı Türk döneminden tarihi eserlerin restorasyonu konusunda işbirliği devam etmektedir'' dedi.
Türk öğrencilerinin gözde eğitim merkezlerinden birinin Budapeşte olduğunu kaydeden Ader, eğitim alanındaki işbirliğinin nasıl genişletilebileceği konusuna da değindiklerini belirtti.
Ader, Macar turistlerin Türkiye'ye seyahatlerinin kolaylaştığını ifade derek, bunun için Türkiye'ye teşekkür etti.