Türkiye ayrışmış durumda

MÜSİAD Başkanı Vardan, Türkiye'nin kısa zamanda gerçekleştirdiği gelişmelerle, pozitif olarak diğer ülkelerden ayrıştığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜZCE - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Türkiye dün açıklanan veriler çerçevesinde ekonomik olarak dünyada tarih yazmaya devam ediyor ve pozitif olarak dünyadaki diğer ülkelerden ayrışmış durumda" dedi.

Pelemir Hotel'de gerçekleştirilen MÜSİAD 73. Genel İdare Kurulu Toplantısının gala yemeğinde konuşan Vardan, Türkiye'nin 2010 yılı sonu itibariyle yüzde 8,9 büyüyerek dünyadaki en büyük üçüncü büyümeyi gösteren ülke olduğunu hatırlatarak, "2011 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüyerek dünyadaki en büyük büyümeyi gösteren ülke olduk. Türkiye dün açıklanan veriler çerçevesinde ekonomik olarak dünyada tarih yazmaya devam ediyor ve pozitif olarak dünyadaki diğer ülkelerden ayrışmış durumda" dedi.

Bunların tarihe kaydedilecek işler olduğunu vurgulayan Vardan, "Bunu kimleri geçerek yaptık. Devamlı büyümeyi gösteren Çin ve Arjantin'e karşı. Onları da geçmiş olduk. Tabi bu değişebilir ama geçen dönem itibariyle baktığımızda yine bu üç ülke aynıydı" diye konuştu.

Vardan, büyümenin yakalandığını ve devam ettiğini anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu sürdürülebilir kılmak için stratejik dönüşüm, yani bundan sonra ne yapmamız gerektiğini, bundan sonra yapılacaklarla ilgi olarak stratejik bir dönüşüm geçirmesi gerektiğini Türkiye'ye anlatmaya çalışıyoruz. Burada şunu söylemek istiyoruz, hakikatten Türkiye son 8, 9 senede oldukça önemli büyük bir büyüme gerçekleştirdi. Toplamına baktığımız zaman milli gelirimizi 3 bin dolar seviyelerinden 10 bin dolar seviyelerine çıkartmak gibi çok kısa bir süre içinde belki her birimizin hayal edemeyeceği bir büyüklüğe taşıdı. Tabi bunlar oldukça önemli işlerdi ama bundan sonrasına baktığımızda biz şimdi orta gelir sınıfında en üst kademeye gelmiş olduk. Yani 2 bin - 3 bin dolarlardan orta gelir sınıfı diye tanımladığımız sınıfın en üst kademesine geldik."

Vardan, 2023 hedeflerinin ulusal hedef olarak hemen hemen Türkiye'nin her kesimi tarafından kabul görür hale geldiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Tabi bunlar revize edilebilir. '500 milyar dolar ihracat' diyoruz. Mesela 550 olabilir, 450 olabilir ama sonuçta o rakamlara herkes kitlenmiş vaziyette. Tabi bunu yapabilmek için ne yapmamız gerektiğini düşündüğümüzde bizim bu 500 milyar dolarlık ihracatı yapabilecek üretim kapasitesine, o üretimi yapabilecek insan niteliğinin arttırılmasına ve o satılacak olan mallardan da buraya önemli derecede gelir kalmasını sağlamımız lazım."

Bu konularda ilginizi çekebilir