Türkiye bir darbe sürecinde

CHP lideri Baykal, Türkiye'nin baskılarla, zorbalıkla, yolsuzlukla, dayatmalarla bir sivil diktanın emrine dönüştürülmekte olduğunu savundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin  bir darbe sürecinin içinde olduğunu öne sürerek, "Türkiye'de devlet olanaklarının, Anayasa'nın, hukukun, demokrasinin gerekleri bir tarafa bırakılarak, baskılarla zorbalıkla yolsuzlukla dayatmalarla bir sivil diktanın emrine dönüştürülmekte olduğu çok açıktır" dedi.

Baykal, Skyturk'te katıldığı "Aykırı Sorular" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Deniz Baykal, "Anayasa değişikliği ve yargı reformu"na ilişkin bir soruya, devletin üç temel erki olan yasama, yürütme ve yargıdan en önemlisinin yargı olduğunu, yargının siyaset karşısında boynu eğik duruma getirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Baykal, "askeri darbeler" ile ilgili bir soruya, "Sivil darbe yaşanıyor bu konuda hiç tereddütüm yok. Türkiye bir darbe sürecinin içindedir. Türkiye'de devlet olanaklarının, giderek Anayasa'nın, hukukun, demokrasinin gerekleri bir tarafa bırakılarak, baskılarla zorbalıkla yolsuzlukla dayatmalarla bir sivil diktanın emrine doğru dönüştürülmekte olduğu çok açıktır. İnsanlar tarihi bir süreci yaşarken bunu fark etmezler. Kendilerini aldatırlar. Maalesef böyle bir süreç yaşanıyor. Bu sürecin en son aşaması Anayasa değişikliği aşamasıdır. Bu tamamlanırsa artık Türkiye çok farklı bir aşamaya gelmiş olacak" yanıtını verdi.

Üç alanda problem var

Türkiye'de ciddi şekilde üzerine gidilmesi gereken üç alanda problem olduğunu belirten Baykal, bunların mafyalaşma, terörle mücadele sırasında yapılmış ciddi hukuksuzluklar ve darbe konusunda faaliyet içinde olanların ortaya çıkarılması olduğunu söyledi.

Deniz Baykal, "İktidar partisi çeşitli anketler yayımlıyor. CHP anket yapıyor mu?" sorusuna karşılık, anket yaptırmadıklarını ama bütün anketleri izlediklerini söyledi. Baykal, "Bütün araştırmaların neyi ortaya koyduğunu biliyoruz. Açıkça AKP'nin ciddi bir oy kaybı içinde olduğunu ve yüzde 30 civarına doğru inmekte olduğunu görüyorum. CHP ile arasındaki fark azalmıştır" dedi.

CHP, kurultayda yenilenecek

Kurultayda "CHP yönetiminin nasıl şekilleneceğine" ilişkin soru üzerine Baykal, CHP'nin giderek toplumun ilgi ve dikkat odağı haline geldiğini, CHP'ye yönelik sorgulamaların artmasının da bundan kaynaklandığını söyledi.

CHP'nin kurultayda köklü bir değişimi ortaya koyacağını kaydeden Baykal, kurultaydan sonra daha dinamik, daha esnek, daha hızlı çalışma yapılmasına imkan verecek bir örgütlenmeyi yaşama geçireceklerini dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir