Türkiye bize kibar davranıyor

Wikileaks belgelerine göre Talabani, ABD Savunma Bakanı Gates'e tüm komşularının Irak'a karışmasından yakınırken Türkiye'den memnun olduğunu belirtmiş.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Wikileaks internet sitesinde yayımlanan bazı Amerikan diplomatik belgelerinde, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, geçen yıl ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile yaptığı bir görüşmede, tüm komşularının Irak'a karışmasından yakındığı, "Türklerin ise diğer ülkelere göre Irak'a daha kibar davrandığını" söylediği belirtildi.

New York Times gazetesinin haberine göre Talabani, Gates ile 10 Aralık 2009'da yaptığı görüşmede, komşularının Irak'ın içişlerine karıştığını, Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan'ın bu işi parayla yaptığını, İran'ın hem para, hem de siyasi nüfuzunu, Suriye'nin de her imkanı kullandığını belirtti. Talabani, "Türklerin ise diğer ülkelere göre Irak'a daha kibar davrandığını, ancak Türkiye'nin de Irak'ın Türkmen nüfusunu ve Musul'daki Sünnileri etkilemeye çalışmaya devam ettiğini" söyledi.

Başka bir belgede de Irak'ın komşuları içinde Türkiye'nin hem Irak hükümetiyle, hem de kuzeydeki Kürt yetkililerle iyi ilişkiler kurduğu ve Amerikan askerlerinin 2011 yılı sonunda çekilmesini öngören ABD-Irak güvenlik anlaşmasının sağlanmasına yardımcı olduğu kaydedildi.

Wikileaks'ten sızan 24 Eylül 2009 tarihli bir belgeye göre, Irak Başbakanı Nuri El Maliki de Temmuz 2009'da Washington'a yaptığı ziyarette ABD Başkanı Barack Obama'dan Suudi Arabistan'ın Irak'a karışmasını engellemesini istedi.

Maliki, ayrıca ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Christopher Hill'e, İran'ın "Irak parlamentosunu kontrolü altına almak için" hem parasını, hem de nüfuzunu kullandığını, hatta Şii militanlara askeri destek bile vermeye hazır olduğunu savundu.

Irak Başbakanının Aralık 2009'da ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Jeffrey Feltman ile yaptığı görüşmede de, İranlılara nazaran Suriyelilerden daha çok yakındığı başka bir belgede dile getirildi.

Diplomatik belgelerin birinde de Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın 15 Mart 2009'da Obama'nın terörizmle mücadele danışmanlarından birine, Irak Başbakanı Maliki'ye güvenmediğini, Maliki'nin İran ajanı olduğunu söylediği ileri sürüldü.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Christopher Hill tarafından 13 Kasım 2009'da ABD Dışişleri Bakanlığına gönderilen bir belgede ise İran'ın Irak'taki siyasi gruplara desteğinin yılda 100 milyon dolarla 200 milyon dolar arasında olduğu tahmininin yer aldığı ifade edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir