Türkiye, boşanmak üzere olan çiftin arkadaşı gibi

Konferansta Türkiye'nin İran-ABD çatışmasında birinden birini seçmek zorunda kalacağı tespitinde bulunuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de bazı düşünce kuruluşu uzmanları, Türkiye'nin kendisini İran'ın nükleer silah programının hedefi olarak görmediği, ancak nükleer silaha sahip bir İran'dan da endişe ettiği görüşünü dile getirdi.

George Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde "Türkiye'nin ABD'nin Nükleer Silahsızlanma Önceliklerindeki Rolünü İncelemek: Ortak, Arabulucu, İş Bozucu mu ya da Üçü Birden mi?" başlıklı konferans düzenlendi.

James Martin Nükleer Silahsızlanma Araştırmaları Merkezi uzmanı Jessica Varnum, bölgesinde ana oyuncu haline gelmeye başlayan Türkiye'nin sırtını batıya çevirdiği söylemlerine katılmadığını, bunun Soğuk Savaş sonrası düzenin getirdikleriyle ilgili olduğunu söyledi.

"Türkiye'yi aynı odada bile kalmak istemeyen iki kişi veya boşanmak üzere olan çiftin arkadaşı olmaya çalışan biri gibi" tanımlayan Varnum, bunun uzun süre devam edebilecek bir durum olmadığını ve birinden birini seçmek zorunda kalacağını söyledi.

Varnum, Türkiye'nin taraflar arasında yakınlaşma olabileceğine dair yaklaşımını yine de gerçekçi bulduğunu, ama seçim yapmak zorunda kalırsa da ABD'yi seçeceğini savundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir