Türkiye-Brezilya İş Forumu, 21 Mayıs'ta yapılacak

DEİK'in Çırağan Sarayı'nda düzenleyeceği toplantıya Brezilya Devlet Başkanı Da Silva da katılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Brezilya İş Konseyi tarafından İstanbul'da düzenlenecek olan Türkiye-Brezilya İş Forumu, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın katılımıyla yapılacak.

DEİK'ten yapılan yazılı açıklamada, Brezilya Devlet Başkanı Silva'nın, Çin ve Suudi Arabistan'dan sonra ilk kez Türkiye'ye geleceği, Brezilyalı bakanlar ve iş adamları eşliğinde Türkiye'yi ziyaret edecek olan konuk başkanın 21 Mayıs'ta DEİK'in Çırağan Sarayı'nda düzenleyeceği toplantıya katılacağı belirtildi.

Forumda iş adamlarına hitap edecek olan Silva'ya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ve Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Miguel Jorge ile enerji (biyo-enerji, petrol ve doğal gaz), altyapı, havacılık, turizm sektörlerinden çok sayıda Brezilyalı iş adamının eşlik edeceği kaydedildi.

Açıklamada, 2003 yılından bu yana kesintisiz bir ivme ile büyüyen ikili ticareti artırma yollarının karşılıklı olarak görüşüleceği forumda, Silva ve Brezilyalı bakanların yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2009-2010 yılının DEİK Latin Amerika Yılı ilan edileceğini" dile getiren TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk-Brezilya İş Konseyi Başkanı Aykut Eken'in de konuklara hitap edeceği bildirildi.

Türkiye-Brezilya İş Forumu'nda, enerji, turizm, altyapı ve havacılık sektörlerinin Brezilyalı ve Türk katılımcılar tarafından mercek altına alınacağı ve işbirliği potansiyellerinin değerlendirileceği dile getirilen açıklamada, "2006 yılından bu yana Türkiye'ye 130 milyon dolar yatırım yapan; 2009-2010 döneminde ise 300 milyon dolar daha yatırım yapması beklenen ve foruma pek çok üst düzey temsilcisi ile katılım sağlayan Petrobras'ın Uluslararası Yönetici Direktörü Jorge Zellada ve Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Muammer Ekim enerji sektöründe işbirliği konusunda 'ne yapılabilir?' sorusunun yanıtını verecek" denildi.

Dünyanın 3. büyük uçak üreticisi EMBRAER de katılıyor

Boeing ve Airbus'tan sonra dünyanın 3. büyük uçak üreticisi olan, yıllık cirosu 20,7 milyar doları bulan ve yaklaşık 24 bin kişiyi istihdam eden EMBRAER'in (Empresa Brasileira de Aeronautica S.A.) bir yetkilisinin de konuklara sesleneceği toplantıda, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'in de söz alacağı ifade edildi.

Turizm sektörü konusunda Brezilya Turizm Ajansı Embratur'un Başkanı Jeanine Pires ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy'un değerlendirmelerde bulunacağı belirtildi.

Türkiye'ye Brezilya'dan gelen turist sayısının 2006'da 24 bin, 2007'de 33 bin, 2008'de ise 42 bin kişi olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, turizm sektörüne yönelik konuşmalar ve ikili görüşmelerin toplantının önemli konularından biri olarak değerlendirildiği bildirildi.

Forumda Brezilya müteahhitlik sektörünün önemli temsilcilerinden Construtora Andrade Gutierrez S.A.'nın Başkan Yardımcısı Flavio Gomes Machado Filho ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı (TMB) Erdal Eren'in de  müteahhitlik sektörü ve altyapı çalışmaları üzerine konuşacağı kaydedildi.

Kulüp başkanları da davetli

Brezilya ve Türk kültürünün en çarpıcı benzerliklerinden biri olan, her iki ülkede de halkın en çok takip ettiği spor dalı olan futbolun da Türk-Brezilya İş Forumu'nda yer alacağı dile getirilen açıklamada, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray futbol kulüplerinin başkanlarının da etkinliğe davet edildiği belirtildi.

Brezilya'nın 2008 yılında yurt dışına 1176 oyuncu transfer ederek 1 milyar doların üzerinde gelir sağladığı vurgulanan açıklamada, Brezilya ticaret hacminin büyük bir kısmını futbolun teşkil ettiği bildirildi.

Açıklamada, Petrobras, Banco Do Brasil, Forjas Taurus gibi firmaların Türk özel sektör temsilcileri ile bir araya geleceği toplantılarda Brezilyalı ve Türk firmaların ikili görüşmeler de yapacakları kaydedildi.