Türkiye-Brezilya yakınlaşmasında ikinci adım
Türkiye-Brezilya Karma Ekonomik Komisyon'un 2. dönem toplantısı Mutabakat Zaptı imzalandı.
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Brezilya arasında imzalanan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı 2. Dönem Mutabakat Zaptı'nı değerlendirirken, "İlgili kuruluşlarımızın, imzalamış olduğumuz mutabakat zaptında yer alan işbirliği çalışmalarının ivedilikle hayata geçirilmesini teminen teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
Türkiye-Brezilya Karma Ekonomik Komisyon'un 2. dönem toplantısı Mutabakat Zaptı Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim arasında Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda imzalandı.
İmza töreninden önce konuşan Devlet Bakanı Çağlayan, Türkiye ile Brezilya arasında var olan güçlü ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da kuvvetlendirilmesi açısından önemli bir adımı oluşturan toplantının, mevcut ticari ve ekonomik işbirliğinin en kısa sürede arzu edilen seviyelere çıkarılmasına önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Çağlayan, "İkinci dönem toplantısı mutabakat zaptı ile dünya ekonomisinin içinde bulunduğu kriz döneminde alabileceğimiz ortak tedbirlerin, ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması ve bu çerçevede yasal altyapının tamamlanması, yatırımlar, Türkiye-MERCOSUR Serbest Ticaret Anlaşması, serbest bölgeler, enerji, ulaştırma, tarım, turizm ve bilim konularında gerçekleştirilebileceğimiz işbirliği alanlarını daha da geliştirme yönünde önemli bir adım daha atmış bulunuyoruz" dedi.
Bakan Çağlayan, ilgili kuruluşların, imzalamış oldukları mutabakat zaptında yer alan işbirliği çalışmalarını ivedilikle hayata geçirilmesini teminen teşvik edilmesi gerektiğine inandığını da vurguladı.
Çağlayan'ın konuşmasında, Brezilya ekonomisinin durumu hakkındaki son rakamları vermesi de dikkati çekti. Çağlayan, Brezilya'nın 2009 yılı ihracatının 152 milyar dolar, ithalatının ise 127,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydederken, Brezilya ekonomisinde geçen yıl, tıpkı Türkiye gibi yüzde 23 oranında daralma olduğunu anlattı.
Brezilya Dışişleri Bakanı
Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim de konuşmasında, Türk ekonomisine ilişkin göstergeler hakkında rakamlar veremeyeceğini, çünkü kendi ekibinin Bakan Çağlayan'ın ekibi kadar aktif olmadığını söyledi.
Ankara'da yapmış oldukları temaslar sırasında çok iyi karşılandıklarını anlatan Amorim, imzalanacak mutabakat zaptına özel dikkat harcamak gerektiğini kaydetti. Aksi halde bunun bir iyi niyet olarak dosyalarda kalacağını belirten Amorim, "Müslümanlıkta benzer bir söz var mı bilmiyorum, ama Hristiyanlıkta (Cehennem iyi niyet taşlarından oluşur) diye bir söz var" dedi.
Mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Brezilya Cumhurbaşkanı'nın Brezilya'da bir araya geleceğine işaret eden Amorim, bu görüşmeden önce iki liderin önüne, yaptıkları çalışmalara ilişkin dolu birer dosya koymaları gerektiğini vurguladı.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Türkiye-Brezilya KEK 2. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı imzalandı. Mutabakat zaptında iki ülke arasında 2010-2012 yıllarını kapsayacak bir yol haritası oluşturulması, her iki ülkede düzenlenecek fuarlara karşılıklı katılım sağlanması, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Brezilya Sanayiler Konfederasyonu arasında işbirliği anlaşması imzalanması gibi bir dizi karar yer alıyor.