Türkiye, bu yıl 10 milyar dolar yatırım çekecek

YASED raporuna göre; yabancı yatırımlar için enerji, otomotiv, finansal hizmetler ön planda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Geçen yıl 8.9 milyar dolar yabancı sermaye çeken Türkiye’de, bu yıl 9-10 milyar dolar doğrudan sermaye girişi bekleniyor. Yabancı yatırımların; enerji, otomotiv, finansal hizmetler, hızlı tüketim malları, Ar-Ge, ilaç ve bilgi iletişimi teknolojileri (BT) gibi alanlarda ön plana çıkacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) 2011, 1. Dönem Barometre Araştırması sonuçları, YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit tarafından açıklandı.

Bu sonuçlara göre, yabancı yatırımcıların, en çok uluslararası piyasalarda yaşanacak yeni bir finansal krizden tedirginlik duyduğuna dikkat çeken Özyiğit, yatırımcıları endişelendiren diğer konuları ise yerel ekonomik dalgalanma, yerel siyasi dalgalanma, yapısal reformların tamamlanamaması, büyümenin sürdürülebilir olmaması ve AB müzakerelerinde yaşanacak tıkanıklıklar şeklinde sıraladı.

Yatırım isteği yüzde 45'e çıktı

Türkiye'de uluslararası doğrudan yatırımlar için ekonomik ortamın dünyaya oranla daha iyi durumda olacağını öngören yatırımcılar, uzun vadede yine Türkiye'deki yatırımlarını artırmayı planlıyorlar. Buna göre, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'de yatırım yapmaya düşünen kesimin yüzde 37 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Özyiğit, bu yıl oranın yüzde 45'ler seviyesine çıktığını kaydetti. Özyiğit, "Siyasi istikrar ve ekonomik konular kısa süreli beklentiler. Ancak şirketler, yatırım konusunda uzun vadeli düşünüyorlar" dedi.

Yatırımlarda enerji, otomotiv ön plana çıkıyor

Yabancı yatırımcıların yakın dönemde, gelir vergisi kanunu, idari yargılama usulü kanunu, enerji piyasası düzenlemeleri, kişisel verilerin korunması kanunu, kamu ve özel sektör işbirliği kanunu, patent ve faydalı model kanunu ile markalar kanununda önemli mevzuat değişiklikleri beklediğine vurgu yapan Özyiğit, bu yıl enerji, otomotiv, finansal hizmetler, hızlı tüketim malları, Ar-Ge, ilaç ve bilgi iletişimi teknolojileri (BT) gibi alanlarda yabancı yatırımların ön plana çıkmasının beklendiğini bildirdi.

Yeni TTK'yı bilmeyen yabancıların oranı yüzde 20

"Yeni TTK'yı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, yabancı yatırımcıların yüzde 20'sin Yeni TKK konusunda bir fikre sahip olmadığını belirterek yanıt verdi. YASED üyelerinin yüzde 54'ünün kanunu genel olarak olumlu değerlendirdiklerini, bazı kısımlarıyla ilgili değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çektiklerini belirten Özyiğit, yüzde 21'lik kısmın ise tam anlamıyla iş ve ekonomi dünyasının ihtiyaçlarını karşıladığı düşüncesinde olduğunu bildirdi.

Özlem Özyiğit, 2010 yılında 8.9 milyar dolar yabancı sermaye çekildiğini, 2011 yılında ise 9-10 milyar dolar doğrudan sermaye girişi beklediklerini açıkladı.

Yatırımcı, bekle-gör döneminde

Gazetecilerin, "Yabancı yatırımcı Türkiye'de yatırım yapmak için daha ne bekliyor?” sorusuna YASED Başkan Vekili Adnan Nas ise yatırımcının "bekle - gör" döneminde olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Doğrudan yatırımcıların verdikleri karalarda yapısal kararlar önemli. Çünkü kısa vadeli konuların portföy yatırımcılarını ilgilendirdiğini düşünürseniz, doğrudan yatırımcılar için uzun vadeli istikrar önem taşıyor. Türkiye'de büyüme var ama ne kadar sürdürülebilir. Hukuk ne kadar öngörülebilir. Bu yatırımlarda başınıza ne geleceği belli midir? Sürpriz bir vergileme çıkar mı? Bu unsurlar yatırımcı için çok çok önemli.

Ayrıca, seçim konjonktürünü bekliyor da olabilirler. Daha istikrarlı, önlerine bakacakları bir yıl olsun diye... Bir de Kuzey Afrika'daki olaylar dolayısıyla, yatırımlarını ertelemiş olabilir. Bu olayların yatışmasını da bekliyor olabilirler. "Nas, bir yatırımcının kendisine söylediği, "Bizim orada sözleşme yapınca sorunlar bitiyor, Türkiye'de sözleşme yapınca sorunlar başlıyor" sözlerinden de örnek verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir