Türkiye CERN'e üye oluyor

Bertolucci, Türkiye'nin yakın zamanda CERN'e üye olacağını düşündüğünü kaydederek, "Bu CERN için de büyük bir avantaj olacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Türkiye'nin Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'ne (CERN) üyelik sürecini görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret eden CERN heyetinin Başkanı Dr. Sergio Bertolucci, Türkiye'nin yakın zamanda CERN'e üye olacağını düşündüğünü kaydederek, "Bu CERN için de büyük bir avantaj olacaktır" dedi.

Bertolucci başkanlığındaki heyet Ankara'daki temasları kapsamında dün Ankara Üniversitesi, ODTÜ, DPT, TÜBİTAK'ı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilen heyet, bugün İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'ni ve bazı sanayi kuruluşlarını ziyaret edecek.

CERN Araştırma ve Bilgisayar Teknolojileri Direktörü Sergio Bertolucci, CERN'in "Temel araştırmalar", "İnovasyon" ve "Genç beyinler" üçgeni eksenine kurulu olduğunu söyledi.

Bu üçgenin içinde 90 ülkeden araştırmacıların yer aldığı bir takımın bulunduğunu ifade eden Bertolucci, "Dünyada bu şekilde çalışan tek yer CERN. Çünkü bilimde oyunun kuralı paylaşım. Hepimiz bilim insanları olarak aynı oyunu oynuyoruz. CERN'de ideoloji, din, kültürel farklılıklar yok, herkes bilim için çalışıyor" diye konuştu.

"Türkiye'ye yeni fırsatlar sunacak"

Türkiye'nin en büyük avantajının genç nüfus ve genç araştırmacılar kitlesi olduğunu kaydeden Bertolucci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de gençlerle birlikte iyi bir eğitim sistemi, araştırmalara ayrılan kaynaklar ve bunların iyi yönetimi bir araya geldiğinde iyi bir bilimsel ortam ortaya çıkıyor. Türkiye'nin yakın zamanda CERN'e üye olacağını düşünüyorum. Bu CERN için de büyük bir avantaj olacaktır. Üyelik Türkiye'ye, yalnızca fizik konularında değil, mühendislik, tıp, bilgi teknolojileri konularında da büyük fırsatlar yaratacak. Üyelikle, CERN'deki çalışmalara araştırmacıların yanı sıra mühendisler ve öğrenciler de katılabilecek. Öğrenciler, çeşitli eğitim programlarında yer alabilecek."

CERN'e üyelik başvurusu yapan İsrail, Sırbistan ve Slovenya ile Kıbrıs'ın Rum Kesimi'ne de çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını anlatan Bertolucci, Eylül'de toplanacak CERN Konseyi'nin aday ülkelerin üyeliklerine ilişkin durumu değerlendireceğini bildirdi. Bertolucci, CERN'e üyeliklerle ilgili Aralık ayında bir karara varılacağını umut ettiğini dile getirdi.

"Türkiye'nin hedefi, 2023 yılında hızlandırıcıya kavuşmak"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ da CERN tarafından oluşturulan delegasyonun, üyelikle ilgili kurumlarla görüşme yapmak üzere Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirterek, heyetin dün Ankara Üniversitesi, ODTÜ, TAEK, DPT ve TÜBİTAK yetkilileriyle bir araya geldiğini bildirdi.

Taluğ, "Türkiye'nin bilimsel kapasitesi çok önemli, üyelik için büyük bir istek var. CERN heyeti, Türkiye'nin bilimsel kapasitesinden ve üyelik isteğinden çok etkilendi" diye konuştu.

Ankara Üniversitesi bünyesinde DPT'nin desteğiyle kurulacak Türk Hızlandırıcı Merkezi'ne ilişkin hazırlıkların sürdüğünü kaydeden Taluğ, merkezde ilk olarak küçük boyutta bir hızlandırıcının bulunacağını belirtti. Taluğ, "Türkiye'nin bu proje kapsamında asıl hedefi, 2023 yılında bir hızlandırıcıya kavuşmak" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir