Türkiye cinsiyet eşitliğinde alt sırada

Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'ne göre Türkiye "toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından en kötü durumda olan ülkeler" arasında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Kuzey Avrupa ülkeleri farklılığı kapamaya çok yaklaşırken, Türkiye listenin alt sıralarında yer aldı.

134 ülkede yapılan araştırmaya göre, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç, endeksin en üst sırasında yer aldı.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan endekse göre, İzlanda yüzde 82,8'lik skorla, yüzde 100 toplumsal cinsiyet eşitliğine en yakın seviyeye ulaştı.

Afrika ülkeleri Lesoto ve Güney Afrika ilk kez endeksin ilk 10 ülkesi arasında yer aldı. Listenin ilk 10'u arasına giren diğer ülkeler ise Yeni Zelanda, Danimarka, İrlanda ve Filipinler.

Türkiye ise yüzde 46,1'lik skorla Katar, Mısır, Mali, İran, Suudi Arabistan, Benin, Pakistan, Çad ve Yemen ile birlikte "toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından en kötü durumda olan ülkeler" arasında yer aldı.

Birçok ülkenin cinsiyet eşitliği doğrultusunda bazı gelişmeler gösterdiği, ancak hiçbir ülkenin, ekonomik fırsat ve katılımcılık, eğitim, siyasi güç ve sağlık alanlarında aradaki farklılığı tamamen kapatamadığı belirtildi. 

Forumun Kadın Liderler ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı Başkanı Sadiye Zahidi, araştırmanın açıklandığı basın toplantısında, 115 ülkenin yer aldığı 4 yıl önceki endeksteki ülkelerin 99'unun gelişme gösterdiğini, ancak 16'sında durumun kötüye gittiğini söyledi.

Zahidi, sağlıkla ilgili kaynaklara ulaşım konusunda kadın-erkek arasındaki farklılığın yüzde 96 oranında kapandığı, eğitimde bunun yüzde 93 olduğunu belirtti. Bununla birlikte, ekonomik fırsat ve katılım alanında kadın-erkek arasındaki farklılığın yüzde 60 oranında kapandığını, siyasi güç açısından ise bunun sadece yüzde 17 olduğunu bildirdi.

Küresel kadın meseleleriyle ilgili ABD elçisi Melanne Verveer de, endeksin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir ülkenin ekonomik refahına ve rekabetçiliğine göre değiştiğini gösterdiğini söyledi.

Verveer, "Nüfusunun yarısı geride bırakılmış hiçbir ülkenin refaha kavuşamayacağı basit gerçeği gün gibi ortada" dedi. Verveer, kadınların hemen hemen her ülkede parlamentoda büyük ölçüde eksik temsil edildiğini söyledi.