'Türkiye, Lahey'deki diplomatını geri çağırdı'

Hollanda hükümeti, Ankara'nın, casusluk iddiaları üzerine Lahey'deki bir diplomatını geri çağırdığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Reuters'ın haberine göre, Hollanda hükümeti, Ankara'nın, temmuz ayında gerçekleşen darbe girişimine Hollanda'da sempati duymuş olabilecek isimlerin olduğu bir liste hazırlamakla suçlanan diplomatını merkeze geri çağırdığını açıkladı.

Hollandalı siyasetçiler, Türkiye büyükelçiliğinde din işleri ataşesi ve Diyanet'in Hollanda temsilcisi olan Yusuf Acar'ın pozisyonunun siyaset ve dinin kabul edilemez bir şekilde birbirine karışmasına neden olabileceği eleştirisinde bulunuyordu.

Bu gelişme Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'in, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gittikçe otoriterleşen yönetiminin Hollanda'ya da uzandığına" dair endişeleri dile getirmesinin ardından gerçekleşti.

Acar geçtiğimiz hafta bir Hollanda gazetesine yaptığı açıklamada, Hollanda'daki "Gülencilerin" bir listesini hazırladığını söylemişti. Parlamentoya yazılan bir mektupta, Hollandalı bakanlar Türkiye'nin Lahey'den protesto gelmesi üzerine diplomatı geri çağırdığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Koenders ve Sosyal İşler Bakanı Lodwewijk Asscher, parlamentoya yazdıkları mektupta Acar'ın topladığı bilgilerin "Hollandalı vatandaşların hayatlarına istenmeyen ve kabul edilemez bir müdahale" olduğunu belirttiler.