Türkiye-Fransa arası düzenli Ro-Ro seferi

Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin başlattığı Türkiye-Fransa seferleri Nisan ayı başında başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Türkiye ile Fransa arasında düzenli Ro-Ro seferi başlatıyor.

İlk seferi nisan ayı başında yapılacak hat için Türkiye'de Tekirdağ Akport, Fransa'da ise Toulon limanı kullanılacak. UND, bu hattı oluşturmak amacıyla UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. adlı bir şirket kurdu.

UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, konuya ilişkin düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Avrupa ile Asya ve Ortadoğu arasındaki 1 trilyon dolarlık ticaretin geçeceği modern İpek Yolu'nun da önemli bir kolu olacak bu yeni hattın, Avrupa'nın Akdeniz'e açılma politikasını desteklerken, Türkiye'nin tarihi İpek Yolu üzerindeki kilit konumunu da günümüze taşıyacağını söyledi.

Dinçşahin, "Avrupa'ya açılacak yeni bir güzergah, kapı olacak bu hat, Türkiye taşımacılığımızın geçiş belgesi olacak ve diğer tarife dışı engellerden dolayı yaşanan sıkıntıları hafifletecek. Aynı zamanda Türk markalarının hedef pazarlara daha rekabetçi fiyatlarla ve daha hızlı şekilde ulaştırılmasına büyük katkı sağlayacak" dedi.

Hattın Ro-Ro piyasasında da rekabetçi bir denge oluşmasına da imkan vereceğine dikkat çeken Dinçşahin, UND olarak bu hattı oluşturmak amacıyla UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. isimli bir şirket kurduklarını kaydetti.

Tamer Dinçşahin, "Projede maksimum kapasitede yılda 19-20 bin aracın taşınmasını hedefliyoruz. Sürücülerin Toulon'a ulaşımı ise havayolu ile sağlanacak" diye konuştu.

Afrika'ya açılım da planlanıyor

Bu hattı seçerken Türk taşımacısının taleplerini ve hedef ülkelere olan dış ticareti göz önünde bulundurduklarını belirten Dinçşahin, taşıma hattının hedef ülkeler olan Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve Benelüks ülkelerinin 2009 yılında Türkiye ihracatındaki payının 23,5 milyar dolar ile yüzde 23, ithalat içindeki payının ise 22,5 milyar dolar ile yüzde 16 olduğunu, bu ülkelere 2009 yılında yaklaşık 58 bin sefer gerçekleştirildiğini kaydetti.

Tamer Dinçşahin, "Hat ile ülkemizin yeni hedef pazarları arasında olan Afrika ülkelerine de önemli açılım sağlanacak. Fransa limanından bağlantılı seferler ile Afrika'ya ulaşacak olan taşımacılarımız, Afrika ile küresel krize rağmen 2009 yılında 15 milyar dolara çıkan ticaret hacmimizi 30 milyar dolar hedefine ulaştırmakta bir köprü görevi görecektir" dedi.

Oluşturulan alternatif deniz yolu hattı ile 'kotasız Avrupa' hedefine daha çabuk ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Dinçşahin, bu hattın AB'nin önümüzdeki 10 yıllık ulaştırma politikası kapsamında farklı taşıma türlerinin bir arada geliştirilesini amaçlayan intermodalite, engelsiz denizcilik sahası hedeflerine ve ''2018 deniz otobanları'' hedefine de tam destek verdiğini anlattı.

Dinçşahin, projenin Marmara Denizi içindeki iç su taşımacılığının gelişmesine de büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Hat 2 gemi ile başlıyor

Soruları da yanıtlayan Dinçşahin, bu hattın 2 gemiyle başladığını, yaz aylarında 3. gemi hedefiyle yoluna devam edeceğini belirtti.

Neden Fransa limanını seçtiklerine ilişkin bir soruya karşılık da Dinçşahin, Fransa'nın hedefledikleri Afrika ülkeleri için çok kolay bir aktarma merkezi olduğunu, Toulon limanındaki yerel girişimcilerin de bu limanın kendilerine iş imkanı yaratması dolayısıyla çok fazla destek verdiklerini belirtti.

Yasaklılar konusuyla ilgili olarak da Dinçşahin, ''Mayıs, haziran ayında hesaplara göre ortaklık yapanların yasakları bitiyor. Bu süreç sonunda eşit şartlarda belirlediğimiz kurallarda tüm üyelerimize açıktır. Onları da aramızda görmekten gurur duyarız'' diye konuştu.

Ro-Ro fiyatlarını kimin belirleyeceğine ilişkin de Dinçşahin, UND'nin bu pazarda, yakıt satışında fiyat belirleyen kurum olacağını, UND fiyatları ortaya çıktığında diğer fiyatların da kendisine çeki düzen vereceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir
und