Türkiye için yeni hikaye petrol fiyatları olabilir!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Eroğlu - Stratejist - Finans Yazarı

Dikkat ederseniz, piyasa yorumlarında BIST yükselişi için yeni bir hikaye gerektiği yolunda görüşler sıklıkla tekrarlanır oldu. Bu görüşlere kısmen katılıyorum. Bu bağlamda yeni bir hikaye için Dünya Enerji Ajansı'nın açıklamasını çok önemli buluyorum!

Dünya Enerji Ajansı, İran üzerindeki ambargoların tamamen kalkması halinde, 2016 için petrol fiyatlarında 15 dolara varan düşüşler yaşanabileceği görüşünü açıkladı. Bu açıklamayı tüm dünya ekonomileri için çok önemli buluyorum. 2012'nin Aralık ayında kaleme aldığım "Dünya Uzun Soluklu Bir Büyüme Sürecine Girebilir!" stratejimin temelini de hatırlarsanız düşmesini beklediğim dünya enerji fiyatları oluşturuyordu. Arada geçen süreçte beklentim doğrultusunda enerji fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşandığını gördük. Enerji maliyetlerinin bu şekilde düşmesi tüm dünya ekonomilerinde ciddi bir tasarruf imkanı yarattı. Kayaç gazı üretimi sayesinde tüketici iken üretici haline gelen ABD'de ciddi bir büyüme sürecine girildi. Şimdi sıranın Avrupa ülkelerinde olduğu görüşünde olduğumu biliyorsunuz. 2015 sonuna doğru tüm Avrupa'da büyüme sinyallerinin iyice artmasını bekliyorum. 

Eğer Dünya Enerji Ajansı'nın görüşündeki gibi İran'ın petrol arzını artırması sayesinde petrol fiyatlarında 50 doların altına doğru inilirse, bu gelişme Türkiye'nin cari açığının azalması açısından çok önemli bir destek olur. Böylece yeni bir üretim hamlesini, yapısal reformları hayata geçirmek için zaman kazanmış oluruz. Düşen enerji fiyatları tasarruf imkanlarımızı artırarak, yatırımlara ayıracağımız payı büyütür. Bu beklenti dünya ekonomileri için (Ortadoğu'nun petrol üreticileri ve Rusya hariç) de aynı faydayı sağlayacak gelişme olur. Avrupa ekonomilerinin büyümeye geçme sürecini pozitif etkiler. FED'in faiz artışı sürecini ise bizim için olumlu olacak şekilde geciktirir. 

BIST için petrol fiyat düşüşü destekli yeni bir hikaye mevcuttur. Ama önümüzde önemli bir seçim riski nedeniyle bu hikaye şimdilik sınırlı yarar sağlayacaktır. Seçimlerin sonucunun bir çok belirsizlik içermesi nedeniyle, öncelikle seçimlerin bitmesi beklenecektir. Seçimlerden çıkabilecek iktidar değişimi ihtimali, seçim sonuçlarına göre başkanlık sistemine geçilmesi ihtimali, iktidar değişimi olmasa bile yeterli millet vekili çıkartılamazsa  başkanlık için referandum riski, tüm bu belirsizliklere bir de yeni ekonomi kadroları için yaşanan riskleri de eklediğimizde, seçimler mutlaka sonucu görülmesi beklenecek bir tarih olacaktır diye düşünüyorum. Eğer petrol fiyatlarındaki yeni düşüş gibi bir hikayeyi okumaya başlayacaksak da, bunu ancak seçimlerden sonra yaparız görüşündeyim. O nedenle bu dönem yaşanacak yükselişlerin sınırlı kalmasını, BIST'in olası yükselişlerde 86.400 civarında (Tabii görürse) önemli bir direnç ile karşılaşmasını bekliyorum. 

Bugün Şubat sanayi üretimi açıklanacak. Ben bu rakamları çok fazla önemsemiyorum. Bu haftanın önemli gelişmesi Moody's Türkiye raporu olur. Onda da, not indirimi ihtimalini çok düşük görüyorum. Seçimlere endeksli bir sürece girdik. Sakin olup, bu süreçteki iniş çıkışları değerlendirmek en büyük hedefimiz olmalı.