”Türkiye ile Brezilya arasında yeni bir dönem başlıyor”

Başbakan Erdoğan, Sao Paulo Sanayi Federasyonu merkezinde düzenlenen Türkiye-Brezilya İş Forumu'nda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAO PAULO - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ile Brezilya arasında bugün yeni bir dönem başlıyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye-Brezilya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin dış politikadaki aktif girişimlerinin, dış ticarete olumlu yansıdığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye, 'komşularla sıfır problem' yaklaşımıyla bölgesinde barışa yoğun hizmet ederken, uzlaşma ve arabuluculuğun adresi olarak da çevre ülkelerin güvenini kazandı. Dış politikamızın ve ticari ilişkilerimizin eksenini önemli ölçüde genişlettik. Afrika'ya açılım politikamızın yanında, Latin Amerika ve Karayipler'le de işbirliğini yoğunlaştırmanın gayreti içine girdik.

Latin Amerika ve Karayip bölgesinde başlıca ticari ortağımız olan Brezilya ile 2008 yılında 1 milyar 742 milyon ABD Doları olan ticaret hacmimiz, küresel mali krizin olumsuz etkileri sonucunda, 2009 yılında 1 milyar 490 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamların gerçek potansiyeli yansıtmadığını takdir edersiniz. Bu rakamları en kısa zamanda katlamak noktasında biz hükümetler olarak tam bir kararlılık içindeyiz."

Müzakereleri sürmekte olan Türkiye-Mercosur Serbest Ticaret Anlaşması'nın sonuçlanmasının, ikili ticaret hacminin yükselmesine önemli katkıda bulunacağını ifade eden Erdoğan, "Diğer taraftan yarın Brezilya ile imzalamayı öngördüğümüz Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması da karşılıklı olarak yatırımcılarımıza fayda sağlayacaktır. Son dönemde enerji alanında da gelişmekte olan işbirliğimiz memnuniyet verici düzeyde. İki ülkenin petrol şirketleri TPAO ile Petrobras'ın kurdukları ortaklık sonrasında, Karadeniz'de petrol arama ve çıkarma çalışmalarının her iki taraf için verimli sonuçlar doğurmasını bekliyoruz. Temennimiz oradan önemli bir müjdenin verilmesidir" diye konuştu.

"Türkiye pazarına güven arttı"

Erdoğan, Brezilyalı işadamlarına da bazı önemli hususları hatırlatmakta fayda gördüğünü belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, 3 saatlik bir uçuşla 52 ülkeye ulaşmanın mümkün olduğu merkezi konumda bir ülke. Türkiye üzerinden ya da Türkiye'deki iş ortakları üzerinden, Brezilyalı işadamlarının Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika pazarlarına erişimi mümkün olabilir.

Türk Hava Yolları'nın Sao Paulo'dan, İstanbul'a geçtiğimiz yıl başlatmış olduğu doğrudan uçak seferleri sayesinde, Türkiye'nin bölgesindeki pazarlara ulaşım, artık Brezilyalı işadamları için daha kolay bir hale gelmiştir. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin gelişmesinde müteahhitlik sektörünün de önemli bir yer alabileceğine inanıyorum.

Türk müteahhitlik sektörü birçok coğrafyada üstlendiği iddialı projelerle tüm dünyanın haklı beğenisini ve takdirini kazanmış, bugün 70 ülkede toplam 155 milyar dolarlık iş hacmine erişmiştir. 'Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi' listesinde bulundurduğu 31 firmayla dünyada ikinci sırada yer alan Türk müteahhitlik sektörünün Brezilya'da da birçok önemli alt ve üst yapı projesine imza atabileceğini düşünüyorum. Afro-Avrasya coğrafyasının tam merkezinde bulunan Türkiye'nin sahip olduğu eşsiz coğrafî konum, ülkemizi uluslararası yatırımcılar için cazip bir pazar haline getirdi.

73 milyonluk genç nüfusu, dinamik ve serbest ekonomisi, büyük iç pazarı, rekabetçi endüstrisi ve iyi yetişmiş iş gücüyle Türkiye, uluslararası firmalar için sayısız fırsatlar sunuyor. Nitekim son yıllarda izlenen ekonomik politikalar Türkiye pazarına güveni artırdı ve Türkiye'ye yönelik doğrudan yabancı yatırımların akışında önemli artışların kaydedilmesine yol açtı. Türkiye, 2007 yılında çektiği 22 milyar dolar uluslararası yatırım, sonraki yıllarda krize rağmen elde ettiği yüksek miktarlarla bir cazibe merkezi olduğunu ispat etti."

Brezilyalı iş adamlarına çağrı

Konuşmasında dış politik gelişmelere de değinen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Dış politikadaki aktif tutumumuz, barışçı yaklaşımlarımız, güvenilir bir ülke konumunda bulunmamız Türkiye'yi yine bir cazibe merkezi konumuna yükseltti.

İç politikadaki ve ekonomideki reformlarımız devam ediyor ve bu reformlarla da Türkiye bir istikrar ve güven ülkesi konumunu pekiştiriyor. Ben, Türkiye'nin, Brezilyalı işadamları için çok büyük bir fırsat olduğunu burada teyit etmek istiyorum. Türkiye'nin güvenilir işadamları, güçlü müteahhitleri, tecrübeli sanayicileri, sağlam ekonomik yapısı, istikrarlı siyasi yapısı Brezilyalı dostlarımızı Türkiye'ye daha yoğun şekilde sevk etmelidir inancındayım.

Türkiye ile Brezilya arasında bugün yeni bir dönem başlıyor. İran meselesinde ortaya koyduğumuz başarılı işbirliği, Medeniyetler İttifakı projesindeki ortak çabalarımız ve bugün de işadamlarımız arasındaki diyalog, her iki ülke için de yeni kapıları araladı, aralıyor. Bu yeni sürecin ülkelerimize, halklarımıza, ekonomi çevrelerine hayırlı olmasını diliyorum."

Öte yandan Başbakan Erdoğan'a, sanayiye yaptığı katkılardan dolayı Sao Paulo Sanayi Federasyonu (FIESP) Nişanı takdim edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir