Türkiye ile Fransa arasında önemli anlaşma
Türkiye ile Fransa terörle mücadelede işbirliğini de öngören iç güvenlik anlaşması imzaladı.
ANKARA - Türkiye ve Fransa arasında terörle mücadelede işbirliğini de kapsayan ve müzakereleri yaklaşık 10 yıldır devam eden iç güvenlik anlaşması iki ülkenin içişleri bakanları tarafından Ankara'da imzalandı.
Anlaşma İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant tarafından imzalandı. İmza töreninde konuşan Şahin, iki ülke polis ve jandarma kuvvetleri arasındaki işbirliğinin bugün imzalanan anlaşma ile hukuki zemine oturtulduğunu söyledi.
"Terörle mücadele başta olmak üzere suçla mücadelede ortak tutum ülkelerimize büyük yarar getirir" diyen Şahin, "Bu anlaşma sınırlarımızı aşan organize suçlar, insan kaçakçılığı, uyuşturucu ticaretinin önlenmesi ve mali suçların önlenmesini de kapsamaktadır" dedi.
Gueant ise Türkiye'nin bölgesinde gerçek bir diplomatik aktör ve barış yapıcı olduğunu belirterek, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin 10 yıldır müzakereleri süren bu anlaşmanın müzakerelerinin tamamlanıp imzalanmasını istediğini belirtti.
Türkiye ile imzalanan iç güvenlik anlaşmasının Fransa'nın diğer ülkelerle imzaladığı anlaşmaların çok ötesine gittiğini belirten Gueant, "Çünkü teknik işbirliğinin, bilgi alışverişinin yanı sıra operasyonel işbirliğine de kapı açmaktadır... Anlaşma çok değişik alanlarda işbirliği imkanı sağlıyor. Hemen tüm suç alanlarını kapsayan 18 alan belirledik, en başında da terörle mücadele yer almakta" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda Fransa'nın tavrı çok açık. Demokratik özgürlüklere saygı gösteren bir ülkede terörün yeri olmamalıdır. Bu nedenle PKK ile mücadelede Türkiye'nin yanında yer almaya devam edeceğiz."
Geçen yıl Fransa'da 38 PKK'lının, bu yıl ise 32 PKK'lının tutuklandığını ve şu anda Fransa'da cezaevinde 10 kadar PKK'lının bulunduğunu belirten Gueant, "Bu mücadelede asla gevşemeyeceğiz. AB'nin terör örgütü dediği bir örgütün Türk halkına çektirdiği acıların farkındayız" dedi.
Fransa'daki tutuklu PKK'lıların Türkiye'ye iadesi konusunda Türkiye'nin hassasiyetinin farkında olduklarını belirten Gueant, "Ancak bu alanda karar alan adli makamlardır, ama iade dosyalarının hazırlanmasını birlikte yürütmeyi kararlaştırdık" dedi ve iadeler konusunda birtakım uluslararası anlaşmalar bulunduğunu da hatırlattı.
Gueant, anlaşmanın öngördüğü "operasyonel işbirliği"nin ne anlama geldiği konusunda ise, "Değişik suç çeşitlerini konuşurken ortak çalışabileceğimiz alanları saptadık. Bu alanlar içinde sadece teknik işbirliği öngörmüyoruz, polis ve jandarmamızın gerektiğinde birlikte hareket edebilmesini öngördük. İnsan kaçakçılığı, uyuşturucu örgütleri ile mücadele olabilir. Bunlara karşı birlikte hareket etmeyi öngörüyoruz" dedi.