Türkiye ile Gürcistan ortak gümrük kapısı kuracak

Protokol doğrultusunda hayata geçirilecek ortak gümrük kapısı uygulaması, dünyadaki ilk ve tek ortak çalışma modellerinden biri olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BATUM - Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin yönetim merkezi Batum'a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazicı'nın temasları çerçevesinde Türkiye ile Gürcistan arasında "Yolcuların, taşıtların ve eşyaların uluslararası dolaşımına ilişkin elektronik veri paylaşımının detaylarına dair" bir protokol imzalandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve Gürcistan Maliye Bakanı yardımcısı Jambul Ebanoidze tarafından kaleme alınan söz konusu protokol, iki ülke arasındaki Sarpi-Sarp gümrük kapılarından başlamak üzere ortak kapı projesini hayata geçirmeyi amaçlıyor.

Proje uyarınca sadece çıkış ülkesinde beyan yapılması ve kontrollerin de giriş ülkesinde yapılması öngörülüyor.

Böylece işlemlerle duplikasyonlar önlenerek gümrüklerde beklemelerin yüzde 40 oranında azaltılması hedefleniyor.

Türkiye ile Gürcistan arasında verilerin elektronik ortamda değişile bilmesi ve birlikte kullanılabilmesi için imzalanan protokolle, her iki ülke 2012 yılı içinde Sarp-Sarpi gümrük kapısından başlayarak, iki ülke gümrük kapılarındaki uygulamalarda önemli ölçüde harmonizasyon, basitleştirme ve hız sağlamayı amaçlıyor.

Dünyadaki ilk ve tek ortak çalışma modellerinden biri olacak bu ortak gümrük kapısı uygulaması, 2013 yılı içinde yeni açılacak Çıldır-Aktaş-Karsaki kapılarında da uygulanması hedefleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir