”Türkiye ile İsrail'in karşılıklı menfaatleri var”

Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda bir problem olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ABU DABİ - Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda bir problem olmadığını ve yürüyen projelerde sıkıntı bulunmadığı belirterek, "Türkiye ile İsrail'in burada karşılıklı menfaatleri var. Bu projeler de o çerçevede yürüyor" dedi.

9. IDEX Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı dolayısıyla Abu Dabi'de bulunan Müsteşar Bayar, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bayar, Türkiye ile İsrail arasındaki projelerin son dönemdeki ilişkilerden etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, "bir problem olmadığını, yürüyen projelerde bir sıkıntı bulunmadığını" kaydetti.

Sıkıntı olmasını beklemenin de doğru olmadığını dile getiren Bayar, "Çünkü bunlar uzun vadeli projeler. O projelerde, son halinde bir değişiklik yapamayız. O yönde bir değişiklik zaman alır" diye konuştu.

Türkiye ile İsrail'in karşılıklı menfaatleri olduğunu, bu projelerin de o çerçevede yürüdüğünü anlatan Bayar, aksine bir durumun söz konusu olmadığını yineledi.

Bunun, hükümetin politikası çerçevesinde yürüdüğünü belirten Bayar şöyle devam etti:

"Şu anda yürüyen projelerimiz için bir değişiklik yok. Bundan sonrası için, açıkçası, burada konuya bakışımız da 'Türkiye'nin menfaati nedir?' Sonuçta, bütün projelerimizin kararlarını da Savunma Sanayi İcra Komitesi alıyor. İcra Komitesine Sayın Başbakan başkanlık ediyor. Genelkurmay Başkanımız var, Milli Savunma Bakanımız var. Bu heyet zaten, Türkiye'nin bu konudaki politikasını, iradesini belirleyebilecek ve bizleri yönlendirebilecek bir heyet. Projelerde karar noktalarına geldiğimizde bu yönlendirmeye göre biz hareket ederiz. Ama benim gördüğüm şu; Bizim projelerimiz hakikaten her biri Türkiye'nin menfaati neyse sonuçta o şekilde yürür."

"Kriz savunma sanayisini etkilemedi"

"Kriz savunma sanayini etkiledi mi?" sorusu üzerine Bayar, "Sektörlerinin şu anda etkilenmediğini çünkü kaynaklarının belli, bunların çoğunluğunun önceden planlı kaynaklar ve uzun vadeli projeler olduğunu" anlattı.

Bunların kısa vadede yön değiştirmesinin geneli için de mümkün olmadığını vurgulayan Bayar, aksine, krizin sektörlerin lehine sonuçları bulunduğunu söyledi.

Sektörün kullandığı birçok gizli maliyetinin düştüğüne işaret eden Bayar, ancak ham ticari sektörde, hem savunma sektöründe çalışan yan sanayi şirketlerinin krizden etkilenmesinin söz konusu olabileceğini ifade etti.

Bayar, "O ticari sektörlerde, mesela otomotivde, özel şirketler var. Bunlar askeri otomotive de, ticari piyasaya da ürün veriyor. Oradaki düşmelerden etkileniyor. Yan sanayide bir miktar etkilenme olabilir ama ana yüklenicilerimizde bir sorun görmüyorum. 2008'de zannediyorum hemen hepsinin cirosu arttı, 2009'da da artacaktır. Orada da bir sorun görmüyorum" diye konuştu.