'Türkiye ile Suriye konusunda anlaştık'

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de ateşkes ilan edilmesi için girişimlerde bulunulması konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus ve Türk dışişleri bakanlarının gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Suriye'de ateşkes ilan edilmesi için girişimlerde bulunulması konusunda anlaşmaya vardığını ve Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılması planlanan muhtemel barış görüşmeleri için hazırlıkları görüştüğünü duyurdu.

Açıklamada görüşme sırasında, "(Suriye'de) askeri hareketlerin sonlandırılmasına yönelik parametrelere dair anlaşmaların hızlı bir şekilde tamamlanmasının önemi, ılımlı
muhalefetin terörist gruplardan ayrılması ve Astana'daki toplantı için gerekli hazırlıkların yapılması" konuları üzerinde konuşulduğu belirtildi.

'ABD'nin silah tedariği düşmanca'

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD tarafından Suriyeli isyancılara silah tedariği sınırlandırmalarının gevşetilmesi kararını Rus savaş uçaklarını ve askerlerini tehdit eden "düşmanca bir hareket" olarak gördüğünü açıkladı.

RIA haber ajansının bakanlığa dayandırdığı açıklamada, ABD'de Barack Obama yönetiminin, Donald Trump Ocak ayında görevi devralmadan önce dünyada durumu karmaşıklaştırmaya çalıştığı belirtildi.

Obama bu ayın başlarında Suriyeli isyancılara yönelik silah sınırlamasını kısmen gevşetmişti. Hava kuvvetleri Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya ise bu hareketin riskli olduğunu ve silahların "teröristlerin" eline geçebileceğini belirtti.