Türkiye-İsrail, KEK toplantısı yarın yapılacak
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma bakanı Binyamin Ben Eliezer, ülke heyetlerine başkanlık edecek
ANKARA - Türkiye ile İsrail arasında, IV. dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı, yarın yapılacak.
Toplantılarda Türk heyetine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İsrail heyetine ise Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer başkanlık edecek. Eliezer başkanlığında, aralarında 20 kadar işadamının da bulunduğu heyet, dün akşam saatlerinde İstanbul'a geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından İstanbul'da düzenlenen toplantıya katılan Bakan Eliezer ve beraberindeki heyet, öğleden sonra Ankara'ya hareket edecek.
İsrailli bakan Eliezer'in programında bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi bulunuyor. Programa göre, yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmesi beklenen Eliezer, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nu da ziyaret edecek.
İki ülke arasında en son KEK görüşmesi 2007 yılında yapılmıştı. Yarın yapılacak IV. dönem KEK toplantısına ilişkin protokolün de akşam üzeri her iki heyet başkanı bakan tarafından imzalanması öngörülüyor. Milli Savunma Bakanı, KEK Eş Başkanı Gönül, konuk heyet onuruna bu akşam bir yemek verecek.
İsrail, Türkiye'nin AB'nin dış ticaret politikalarına uyum kapsamında, EFTA dışında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı ilk ülke konumunda bulunuyor. İsrail ile 14 Mart 1996'da imzalanan ve 1 Mayıs 1997'de yürürlüğe giren anlaşma ile her iki ülke karşılıklı ticarette birçok malda karşılıklı gümrük vergisi indirimine gitmişti.
İki ülke arasında, yine 14 Mart 1996'da Ticari, Ekonomik, Sınai, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması imzalanmıştı.
İsrail ile 7 Mart 2007'de, Standardizasyon, Uygunluk Değerlendirmesi ve Metroloji Alanında İşbirliği Anlaşması, ayrıca, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile İsrail Standartlar Enstitüsü (SII) arasında "Genel İşbirliği Anlaşması" imzalandı.
Türkiye-İsrail arasındaki ilk KEK toplantısı 7-8 Şubat 2000 tarihlerinde İsrail;de, ikinci toplantı, 14-15 Temmuz 2004 tarihlerinde Ankara;da, üçüncü toplantısı ise 6-7 Mart 2007 tarihlerinde Kudüs;te gerçekleştirilmişti.
İki ülke arasında Türkiye sürekli fazla verirken, geçen yıl dış ticaret hacmi 3 milyar 377 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl Türkiye İsrail'e 1 milyar 935,2 milyon dolar ihracat yaparken, bu ülkeden 1 milyar 441,7 milyon dolarlık mal aldı.
Türkiye-İsrail arasında, 2007 yılında 1 milyar 658,2 milyon doları ihracat, 1 milyar 81,7 milyon doları ithalat olmak üzere geçen yıl 2 milyar 739,9 milyon dolar dış ticaret hacmi gerçekleşmiş ve Türkiye ikili ticarette 576,4 milyon dolar fazla vermişti.
Türkiye'nin İsrail'e ihraç ettiği mallar arasında, 2008 yılı itibariyle 317,3 milyon dolar ile motorlu kara taşıtları, 276,5 milyon dolar ile demir-çelik, 131,9 milyon dolar ile nükleer reaktörler ve kazanlar, 131,7 milyon dolar ile elektrikli makina ve cihazlar, 99 milyon dolar ile plastik ve plastikten mamuller, 80 milyon dolar ile demir veya çelikten eşya, 77 milyon dolar ile bakır ve bakırdan eşya, 67,1 milyon dolar ile kağıt ve karton, 67 milyon dolar ile örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarları, 63 milyon dolar ile seramik ürünleri önemli yer tutuyor.
İsrail'den ithal edilen belli başlı ürünler arasında ise 154,5 milyon dolar ile plastikler, 177,4 milyon dolar ile petrokimya ürünleri, 140,8 milyon dolar ile motorlu kara taşıtları, 76,6 milyon dolar ile demir ve çelik, 65,5 milyon dolar ile kazan, makina ve cihazlar, 95,1 milyon dolar ile organik kimyasal ürünler, 50,8 milyon dolar ile elektrikli makina ve cihazlar, 30,2 milyon dolar ile inorganik kimyasal ürünler, 45,1 milyon dolar ile optik, foto cihazları, tıbbi aletler, 21 milyon dolar ile harp silahları, 62,3 milyon dolar ile seramik mamulleri bulunuyor.
İsrail'den Türkiye'ye her yıl önemli sayıda turist geliyor.
Türk müteahhitlik firmaları 508 milyon dolarlık iş aldı
Türk müteahhitlik firmaları, İsrail;de bugüne kadar toplam değeri 580 milyon dolar olan 104 adet projenin yapımını üstlendi. Yılmazlar İnşaat, İsrail'de faaliyet gösteren en büyük Türk müteahhitlik firması durumunda. Savunma bakanlığı binaları, önemli altyapı inşaatları ve İsrail'in en önemli iş ve konut projelerini üstlendi.
DEİK ve KEK görüşmeleri sırasında, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve yatırım fırsatları değerlendirilecek.
İsrail heyetinde, Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Şaron Kedmi, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Boaz Hirsch, İsrail İmalatçılar Derneği Başkanı Şroga Broş, Türkiye-İsrail İş Konseyi'nin İsrailli Başkanı Menaşe Carmon ve Türkiyeliler Birliği Başkanı Momo Uzsinay da bulunuyor.
KEK toplantısına ilişkin mutabakat zaptının, yarın saat 16,30'da imzalanması öngörülüyor.