Türkiye-İtalya zirvesi sona erdi

Zirve sonunda konuşan Erdoğan, olumlu mesajlar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi başkanlığında İzmir'de gerçekleştirilen heyetler arası görüşmeler sona erdi.

Başbakan Erdoğan toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İtalya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde her zaman yanında olduğunu ve sürekli desteklediğini belirterek, "Bu destek süreci hala devam ediyor. İnanıyorum ki bundan sonra da bu şekilde dayanışma içerisinde bu süreci devam ettireceğiz" dedi.

Zirve Temmuz ayında planlanmıştı

"Değerli dostum ve meslektaşım" diye hitap ettiği Silvio Berlusconi ile Temmuz ayında yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye-İtalya zirvesini planladıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, kendisinin de zirvenin İzmir'de yapılmasını teklif ettiğini söyledi.

Zirvede iki ülke bakanlarının karşılıklı görüşmelerinin olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu baş başa görüşmelerle birlikte kendi alanlarında neler yapacaklar, örneğin Dışişleri Bakanlarımız kendi aralarında neler yapacaklar, bunları kararlaştırdılar. Terörle, güvenlikle ilgili ne adım atacaklar, bunları görüştüler. Enerjide, ulaştırmada, sanayide, ticarette neler yapacağız, bunları görüştüler ve bu konuda atılması gereken adımları süratle atarak, bunu da artık uygulama alanına sokacağız. Taraflar olarak bu ortak iradenin olduğunu gördük."

Atak helikopterleri konusunda anlaşmaya varıldı

İtalya ile Atak helikopterleri konusunda anlaşma yaptıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Böylece Türkiye'de Atak helikopterin üretimi gerçekleşiyor ve 4.5 yıl sonra Atak helikopterleri testi, her şeyi bitmiş vaziyette. Uygulamada artık bu helikopterlerden bizzat kendimiz istifade eder hale geleceğiz." dedi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesini de değerlendiren Erdoğan, Türkiye'nin bu üyeliği İtalya'dan devraltığını hatırlatarak, Türkiye olarak bizler 2009-2010 yılında geçici üyeliği başlıyoruz. Dünya barışıyla ilgili yapmamız gereken birçok görevler olacak, bütün bunları samimiyetle ön yargısız bir şekilde yerine getirmenin gayretinde olacağız." şeklinde konuştu.

Sorumluluğumuz devam edecek

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise yaptığı açıklamada, Türkiye için çeşitli vesilelerle görev aldıklarını, sorumluluk üstlendiklerini ve bunu yapmaya devam edeceklerini söyledi.

İzmir'de olmaktan ve böyle bir toplantıda bulunmaktan dolayı kendisi ve çalışma arkadaşlarının büyük keyif aldığını belirten Berlusconi, Türkiye'nin dünyadaki dengeleri olumlu etkileyecek "aracılık ve huzur getirici roller üstlendiğini" kaydetti.

"Bu ülke için çeşitli vesilelerle görev aldık, sorumluluk üstlendik ve bunu yapmaya devam edeceğiz." diyen İtalya başbakanı, şöyle konuştu:

"6 yıllık ortak tarihimiz var. İlişkilerimiz bizi gerçek dostlar haline getirdi. Gerçekten kendisine sevgi bağıyla bağlıyım. Bunu tekrar ifade etmek istiyorum. Beni ailevi açıdan çok önemli bir törenine şahit olarak davet etmiş bir kişiden söz ediyorum. Bu dostluğu hem iki ülke menfaatlerine, hem Avrupa, hem dünya için kullanma amacındayım."

Bugün düzenlenen toplantıyla iki ülke arasında bir geleneğin de başlatılmış olduğunu belirten Berlusconi, bundan sonra her yıl bir ülkede bu toplantının yapılacağını ifade etti.