Türkiye kolay lokma değil
Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Ermenistan'daki Türkiye'ye ilişkin açıklamalarına yanıt verdi.
ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Afrika'ya menfaat esasında değil, dostluk temelinde baktığını ifade ederek, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'i eleştirdi.
Başbakan Erdoğan, partisinin yeni yasama yılının ilk TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, dış politikaya ve yeni Anayasa sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
''Afrika deyince gözünün önünde pırlanta ışıltısı olanlar, bugün kıtanın yaşadığı sorunların da en önemli müsebbipleridir'' diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ama şimdi bakıyorsunuz, Fransa'nın Cumhurbaşkanı Ermenistan'a gidiyor ve Ermenistan'dan seçim yatırımı olacak şekilde Türkiye'ye tavsiyelerde bulunuyor. Önce sen kendine tavsiyede bulun, bir de kendine çeki düzen ver. Kalkıp da Fransa'da başka, Ermenistan'da başka, Türkiye'ye geldiği zaman bambaşka... Böyle ikircikli, 3 yanlı, 4 yanlı, 5 yanlı siyasi liderlik olmaz. Her şeyden önce siyaset dürüstlük istiyor, dürüstlük...
Ülkende 600 bin Ermeni var, 500 bin de Türk var. Bir taraftan Türkiye ile olan her türlü ilişkilerin var. Ama eğer büyük düşünmüyor da kalkıp küçücük, daracık bir şeyle, sadece ekonomik imkanlarının haklı olduğu noktasından hareketle böyle bir tavrın içerisine giriyorsan, kusura bakma, Türkiye öyle kolay yutulacak bir lokma değildir. Devlet adamlığı unvanını taşımak; gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünerek hareket etmeyi, insanlığı kutuplaştıran değil, birleştiren bir istikamette hareket etmeyi gerektirir. Devlet adımlığının gerçek vasıflarına Fransız kalanlar, gerçeği anladıklarında çok geç kalacaklardır.''
İyi bir başlangıç yaptık
Erdoğan, yeni bir anayasa için siyasi partilerin belli bir mutabakat zemininden hareketle değişim sürecini başlatmış olmalarından, diyalog kapılarını açmalarından dolayı bütün partilere teşekkür etti.
İyi bir başlangıç yaptıklarını, doğru yolda olduklarını, farklılıklarıyla birlikte birlik olacaklarını, Türkiye'yi elbirliğiyle huzura erdireceklerini bildiren Erdoğan, şunları söyledi:
"Unutmayalım ki bu aziz milletin özünde, kumaşında, mayasında, bin yıldır bizi biz kılan güçlü bir irademiz zaten var. Şimdi bize düşen, milletimiz ile birlikte milletimizin rızasına uygun bir metin üzerinde mutabakat sağlamaktır. Yapacağımız anayasa milletimizi ve ülkemizi geleceğe güvenle taşıyacak, güçlü bir iradenin eseri olacaktır. Bunu yapacak yeterli birikim ve tecrübemiz olduğundan da kimsenin şüphesi olmasın.
En önemli eşiği aştık
İnanıyorum ki bu Meclis, milletimizle birlikte yapacağı yeni bir anayasa ile adını tarihe farklı kaydettirecektir. Halkımız ilk defa kendi eliyle, iradesiyle bir anayasa yapacaktır. Bu tarihi fırsatı milletimizin kazanç hanesine kaydetmek, büyük onurdur. TBMM'de temsil edilen bütün partilerimizin, ön şart olmaksızın uzlaşma komisyonunda masaya oturmaları kanaatimce en önemli eşiğin aşılması anlamına gelir.
Samimiyetimizin göstergesi
Partilerin büyüklüklerine, aldıkları oy oranlarına, milletvekili sayılarına bakmaksızın uzlaşma komisyonuna her partinin eşit üyeyle dahil olması, yeni bir anayasa için ortaya koyduğumuz iradenin, samimiyetimizin göstergesidir. Şimdi bize düşen bu süreci olduğunca pozitif iklim içinde yürütmek, hayırlısıyla tamamlamaktır. Siyasi partilerimizin, özellikle bu anayasa meselesini, siyasi rekabete feda etmemeleri, alınacak yolu kısaltacak en önemli husustur. Bu konuda herkesten beklentimiz; mevcut pozitif iklimi milletimizin beklentileri istikametinde daha da pozitif hale getirmesine katkıda bulunmaktır."
Gelin işi sıkı tutalım, 1 yıl içinde bu işi bitirmiş olalım
Erdoğan, "Gelin işi sıkı tutalım, 1 yıl içinde en geç bu işi bitirmiş olalım" çağrısında bulundu.
"Bunu asla, kimse yanlış bir yorumlamaya sokarak engellemeye çalışmasın" diyen Erdoğan, "Türkiye gibi bir ülke, başka ülkelerden 3-6 ayda, 1 yılda anayasa yapmasını beklerken, Cumhuriyet tarihi içerisinde birçok deneyimleri geçirmiş, güçlü bir altyapıya sahipken, kalkıp da eğer en geç 1 yıl içinde bir anayasa hazırlayamayız gibi bir yanlışın içine girersek, bizim geçmişimize ve geleceğimize doğru yorum yapmamız mümkün değil. Onun için bu parlamento 1 yıl içinde bu işi Allah'ın izniyle rahatlıkla bitirir, ben buna inanıyorum" diye konuştu.