”Türkiye, krizden en az etkilenen ülkelerden biri”
MB Başkanı Yılmaz, "İçinde Bulunduğumuz Kriz Ortamında Risk Yönetiminde yeni Yaklaşımlar" konulu toplantıda konuştu
BEYRUT - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin yaşanan ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu söyledi.
Lübnan Merkez Bankası ve Al Bank Wal Mustathmer Grup tarafından düzenlenen, "İçinde Bulunduğumuz Kriz Ortamında Risk Yönetiminde yeni Yaklaşımlar" konulu toplantı Beyrut'ta yapıldı.
Toplantının açış konuşmalarını, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Suriye Merkez Bankası Başkanı Adib Mayaleh ve Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh gerçekleştirdi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin krizle başa çıkmak için aldığı tedbirleri içeren konuşma yaptı.
"Başarılı sonuçlar alınıp alınmayacağı belli değil"
Yılmaz, Amerika'da 2008 yılı Eylül ayında başlayan ve Lehman Brothers şirketinin iflasıyla gelişen ekonomik krizin, başta Amerika olmak üzere bütün dünya ülkelerinin ekonomilerinde, Büyük Buhran'dan bu yana en büyük olumsuz etkiyi yaptığını belirtti. Sorunun çözümü için uluslararası finansal işbirliği gerektiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Bugüne kadar uluslararası kuruluşlar ve ülkelerin kendi yaptığı çalışmalardan sonra ekonomik kriz üzerinde başarılı sonuçlar alınıp alınmayacağı belli değil. Türkiye bütün dünyada olduğu gibi, krizin başından bu yana yaşanan ekonomik krizin çözümü için çaba harcadı. Biz zaten Türkiye olarak 2001 krizinden bu yana ekonomik olarak gerek bankalar, gerekse ekonomik kuruluşların güçlendirilmesi için yoğun çaba harcayıp gereken tedbirleri aldık, bu nedenle krizden en az etkilenen ülkelerden biri oldu."
"Ticaret hacmi 800 milyon dolara ulaştı"
Yaşanan ekonomik krizin er ya da geç sona ereceğini ve bugünlerin ileride büyük ihtimalle ikinci büyük buhran olarak hatırlanacağını belirten Yılmaz, etkin ve verimli risk yönetiminin bundan sonra bütün dünyada finansal yapılanmada en önemli köşe taşlarından biri olacağını sözlerine ekledi.
Merkez Bankası'nın yabancı para rezervini bankacılık sistemini desteklemek için öncelikli olarak kullandığını da söyleyen Yılmaz, konuşmasının sonunda Türkiye ile Lübnan arasındaki ekonomik ilişkilere de değinerek, iki ülke arasında ticaret hacminin 800 milyon dolara ulaştığını ve yakın gelecekte daha da gelişeceğini söyledi.
Toplantıda konuşan Suriye Merkez Bankası Başkanı Adib Mayaleh de, yaşanan ekonomik krizin uluslararası finans piyasalarının işbirliği yapması anlamında büyük katkı yaptığını belirtti. Mayaleh, Suriye'nin krizden en az oranda etkilenmek için gereken bütün tedbirleri aldığını ve bunu başarıyla uygulayarak olumlu sonuçlar elde ettiğini belirtti.
Toplantının öğleden sonraki oturumlarında yaşanan krizden alınan dersler başta olmak üzere, finansal ve ekonomik anlamda alınabilecek tedbirler konuşmacılar tarafından ele alınacak.
Toplantıya Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Serdar Kılıç ile diğer ülkelerin büyükelçileri ve bankacılık yetkilileri katıldı.