Türkiye krizden iyi şekilde kurtuldu

Zachau, "Mali kuralı destekliyoruz. İyi bir şekilde tasarlandığını ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun olduğunu düşünüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye ekonomisinin, küresel kredi krizinin etkilerinden gerçekten iyi bir şekilde kurtulduğunu ve üretimin, kriz öncesi seviyelere döndüğünü söyledi.

Ulrich Zachau, Türkiye ekonomisindeki makro ekonomik gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Ekonomik göstergelerin kriz öncesi döneme dönmeye başladığına dikkat çeken ve yüzde 7 oranında bir büyüme sağlayabileceğini vurgulayan Zachau, ekonomideki toparlanma konusunda şunları söyledi:

"Türkiye ekonomisi küresel kredi krizinin etkilerinden gerçekten iyi bir şekilde kurtulmuştur. Tüm ülke bu toparlanma sebebiyle tebrik edilmeyi hak ediyor, çünkü bu başarı, 2001 yılından bu yana doğru kararları vermiş olmanın, bunları uygulamada takip etmiş olmanın ve bu küresel krizi iyi yönetmiş olmanın bir sonucudur.

Üretim artık 2008 ortasındaki kriz öncesi seviyelere dönmüş durumdadır. Kendi tahminlerimize göre, 2010 yılındaki ekonomik büyüme rahatlıkla yüzde 7'ye ulaşabilir. İşsizlik istikrarlı bir şekilde düşüyor ve mevcut eğilim devam ederse yaklaşık 6-9 ay içinde kriz öncesi seviyelere dönebilir. Üstelik tüm bunlar enflasyonun kontrol altında tutulduğu bir temel üzerinde gerçekleştiriliyor. Mali yönetim güçlü olmaya devam ettiği sürece, Merkez Bankası enflasyon hedeflerine başarılı bir şekilde ulaşabilecektir.

Bu faktörlerden dolayı, artık odak noktamızı 'toparlanmadan', uzun vadede Türkiye'nin ilerlemesini devam ettirmesine ve insanlarının yaşamlarını iyileştirmesine yardım edecek politikalar üzerinde düşünmeye yöneltmek için bir fırsat olduğunu düşünüyoruz."

"Mali kuralı destekliyoruz"

Mali performans ve dolayısıyla mali kuralın önemine değinen Zachau, küresel krizin etkilerinden hızlı bir şekilde kurtulması sayesinde Türkiye'nin, 2010 yılındaki mali performansının güçlü olduğunu belirterek, "hükümet rekor derecede düşük faiz oranlarıyla borçlanabilmektedir ve bu önemlidir" şeklinde konuştu.

Ulrich Zachau, uzun vadede mali dengeye bakmanın önemine dikkat çekerek, "bu bakımdan mali kuralı destekliyoruz. İyi bir şekilde tasarlandığını ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun olduğunu düşünüyoruz. Elbette ki, parametrelerin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için Türkiye'nin, mali kuralı düzgün bir şekilde tartışması gerektiğini anlıyoruz" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir