Türkiye küresel ekonominin yıldızı olacak

Roubini, "2010 yılının ilk yarısında yaşanan canlanmanın yılın ikinci yarısında yerini daha yavaş bir büyüme sürecine bırakacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nouriel Roubini, "Türkiye küresel ekonominin yıldızı olacak" dedi.

Eurobank Tekfen’in davetlisi olarak İstanbul’a gelen ekonomi kahini Dr. Nouriel Roubini, Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen toplantıda, gelişmekte olan ekonomiler, gelişmiş ekonomiler ve Türkiye ekonomisi ekseninde, görüş ve öngörülerini, Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile paylaştı.

2010 yılının ilk yarısındaki iyileşmeye rağmen, bazı gelişmiş ekonomilerin hala çift dip riski taşıdığını söyleyen Roubini, Türk bankacılık sektörünün, 2001 krizi ardından alınan yapısal önlemlerle daha da güçlendiğini, Türkiye’nin ekonomik reformlarını kesintisiz sürdürmesi halinde, global ekonominin parlayan yıldızları arasına girebileceğini söyledi.

Roubini, küresel ekonomi hakkında şunları söyledi:

"2010 yılının ilk yarısında ekonomide yaşanan canlanma, ikinci yarıda yavaşlayacak. Gelişmiş ekonomilerde toparlanma V şeklinde değil, U şeklinde daha yavaş olacak. ABD’de büyüme hızı yüzde 1’lere gerileyerek, resesyon gibi hissedilecek, Bazı gelişmiş ekonomiler hala çift dip riski taşıyor. 2001 krizindeki deneyimi ile güçlenen Türkiye, son global krizden minimum düzeyde etkilenerek ayakta kalmayı başardı. Bazı gelişmiş ekonomiler hala risk taşıyor. Türkiye global ekonominin parlayan yıldızları arasına girebilir."

2010 yılının ilk yarısında yaşanan canlanmanın yılın ikinci yarısında yerini daha yavaş bir büyüme sürecine bırakacağını söyleyen Roubini, “Yılın ilk yarısında gelişmiş ekonomilerde geçici bir canlanma oldu, ikinci yarıda, aşırı sübvansiyonların etkisinin azalması ile daha yavaş bir büyüme olacak, ikinci yarı özellikle gelişmiş ekonomiler için zor geçecek” şeklinde konuştu.

2010 yılının ilk yarısında gelişmiş ekonomilerde büyüme performansına katkıda bulunan bazı faktörlerin yılın ikinci yarısında devam etmeyeceği için büyüme hızının yavaşlayacağını ifade eden Roubini, yılın ilk yarısında büyümeye katkı yapan baz etkisi ve stok artışı için yapılan üretimle ilgili vergi ve diğer mali desteklerle talebin öne çekildiğini ve yılın ikinci yarısında bu faktörleri göremeyeceğimizi söyledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir