Türkiye maslahatgüzarı çağırdı, Almanya açıklama yaptı

Dün Köln'de düzenlenen mitinge Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telekonferansla katılamaması Türkiye'nin tepkisine neden oldu. Bu sabah Alman maslahatgüzarı Dışişlerine çağrıldı. Almanya ise gelişmeler üzerine bir açıklama yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen ve 15 Temmuz darbe girişiminin protesto edildiği mitingde video konferans yoluyla konuşmasına Berlin yönetimi tarafından izin verilmedi. Buna tepki olarak bugün Alman maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer ise Türkiye'nin Almanya ile ilişkisinin zorlu bir dönemden geçtiğini ancak bu dönemin atlatılabileceğini ve Almanya maslahatgüzarının çağrılmasının normal olduğunu belirtti.

Schaefer, "Bundan önce de zorlu dönemler oldu, her şeyin çok iyi geçtiği dönemler de oldu. Şu anda zorlu bir dönemdeyiz. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok yakın ve derin olduğunu düşünüyoruz... ikili ilişkilerde bu dönemin atlatılacağını düşünüyorum" dedi.

Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer Türkiye'nin Ankara'daki Almanya maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırmasının sıra dışı bir durum olmadığını söyledi

'Sıra dışı bir durum yok'

Schaefer ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile olan göçmen anlaşmasını iptal etmek gibi bir tehditte bulunduğunu düşünmediğini belirterek, Türkiye'nin AB'ye vizesiz seyahat hakkını kazanmak için istenen kriterleri karşılaması gerektiğini ifade etti.

Schaefer, bugün yapılan düzenli basın toplantısında Alman büyükelçinin tatilde olduğunu ifade ederek, "Sıra dışı bir durum yok... Kınama için çağrıldığını düşünmüyorum" dedi.