Türkiye muhalifler için lojistik ve eğitim üssü kurdu
Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere yardım ettiğine ilişkin söylemlere bu kez Guardian yer verdi. Guardian yazarı Milne: Türkiye, İncirlik hava üssünün içinde veya yakınlarında Özgür Suriye Ordusu için bir lojistik ve eğitim üssü kurdu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LONDRA - Suriyeli isyancılara sağlanan desteğin, ülkeyi karanlığa sürüklediği yorumları yapılıyor. Guardian gazetesinin tanınmış köşe yazarı Seumas Milne, "NATO üyesi Türkiye, İncirlik hava üssünün içinde veya yakınlarında Özgür Suriye Ordusu için bir lojistik ve eğitim üssünü kurdu" iddiasında bulundu.
Seumas Milne, Batılı ülkelerle ve Körfez ülkelerinin isyana verdiği desteğin Suriyelilere özgürlük getirmediğini, Suriye'de 17 ay önce bir halk isyanı olarak başlayan hareketin, bölgesel ve küresel güçlerce alevlendirilen ve tüm bölgeyi yutmakla tehdit eden tam bir iç savaşa dönüştüğünü savundu.
Suriye'de 48 İranlının kaçırılması, "Suriye'deki Kürt bölgelerine yönelik bir Türk saldırısının artan riski" ve yoğunlaşan cihatçı savaşçılar akımının neler olabileceğinin işaretini verdiğini öne süren Milne, krizi Batı ve bölgesel müdahalenin tırmandırdığı görüşünü dile getirdikten sonra şunları da yazdı:
"Son aylarda ABD, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye ve başkalarından gelen silah, fon ve teknik destekte meydana gelen ani artış, isyancıların şansını güçlendirirken kayıpların da önemli ölçüde çoğalmasına da yol açtı."
ABD Yönetiminin isyancılara desteği artırırken Suriye için geçiş planlarını İsrail ve Türkiye ile birlikte koordine ettiğini öne süren Milne, şu savları da yazdı:
"Batı desteğindeki Suriye Ulusal Konseyi'nin bu hafta kabul ettiği gibi otokratik Suudi Arabistan ve Katar, nakit ve silah sağlarken NATO üyesi Türkiye, İncirlik hava üssünün içinde veya yakınlarında Özgür Suriye Ordusu için bir lojistik ve eğitim üs kurdu."
Seumas Milne, özgür bir ülkede onur ve demokrasiyi isteyen Suriyelilerin, ayaklanmalarının, yabancı desteğe olan bağımlığının hızla artmasını bir "facia" olarak gördüklerini belirtirken "Artık hangi silahlı grupların fon alacağına Suriyeliler değil, diktatör ve hizipsel Suudi rejimin yetkilileri karar veriyor" dedi. Yazar silahları kimin alacağını da İsrail'in "Suriye topraklarının işgalinin sponsoru" ABD'nin yetkililerinin kararlaştırdığını kaydetti.
Türkiye müdahale hakkını ilan etti
Suudi Arabistan ve diğer Körfez otokrasilerinin müdahalesinin demokratik bir sonucu amaçladığını da düşünen Milne, yazısında şu görüşleri de öne sürdü:
"Savaşın Suriye'nin dışına yayılması olasılığı büyük. Büyük bir Alevi nüfusu ve uzun bir süreden beri baskı altında bir Kürt azınlığı olan Türkiye, Şam'ın Kürt kentlerindeki kuvvetlerini çekmesinden sonra Suriye'deki Kürt isyancılarına karşı müdahale hakkını ilan etti. Suriye şavaşının tetiklediği çatışmalar, Lübnan'da yoğunlaşmış durumda. Suriye parçalanırsa, Osmanlı sonrası Ortadoğu'daki devletler ve sınırları sisteminin tümü onunla birlikte sorgulanır."