”Türkiye Pakistan'a yardım çabalarında en ön safhada olacak”

Bakan Bağış, Pakistan'da meydana gelen sel felaketinin ardından BM Genel Kurulu'nda konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin sel felaketi yaşayan Pakistan'a uluslararası toplum tarafından yapılan insani yardım çabalarının en ön safhalarında yer alacağını söyledi.

Bakan Bağış, Pakistan'da meydana gelen sel felaketinin ardından 192 üyeli BM Genel Kurulu'nda düzenlenen Pakistan'a yardım konulu üst düzey toplantıda yaptığı konuşmanın Pakistan'a yardım operasyonlarının bu ülkenin egemenliğine saygı göstereceğinden emin olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin kardeş ülke Pakistan'a yaptığı yardımlar ilgili bilgi verdi.

Pakistan'ın refahının ve istikrarının Türkiye için her zaman büyük öncelik taşıdığını vurgulayan Bağış, Türk halkının Pakistan halkıyla her zaman tam dayanışma içerisinde olduğunu, iki ülke arasındaki ilişkilerin benzersiz olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sel felaketinin ardından Pakistan'a insani yardım sağlama konusunda hazır olduğunu dile getirdiğini kaydeden Bağış, bu hususun altının hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Erdoğan tarafından net bir biçimde çizildiğini söyledi.

Bağış, bugüne dek Türkiye'nin Pakistan'a değeri 2 milyon doları aşan 140 ton insani yardım malzemesini gönderdiğini, bunun içinde Pakistan yetkilileri tarafından talep edilen yiyecek, barınak ve diğer yardım malzemelerinin bulunduğunu bildirdi. Türkiye'nin Pakistanlı yetkililere acil ihtiyaçları için de ayrıca 10 milyon dolarlık nakdi yardım gönderdiğini, ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinin tıbbı malzeme taşıyan 2 C-130 tipi kargo uçağı Pakistan'a göndereceğini anlatan Bağış, şöyle konuştu:

"Türk Kızılayı'nın, gönüllü gruplar ve kuruluşların Pakistan'a felaketin ardından ilk ulaşan uluslararası gruplardan olduğunu ve yerel yetkililerle eş güdüm içinde insani yardım malzemelerini dağıttıklarını gururla belirtmek isterim. Ayrıca Pakistan'da sağlık personeline sahip 2 sahra hastanesi inşa etme sürecindeyiz. Bu hastaneler cumartesi günü hizmete başlayacak. Hükümetimiz Türk halkının ramazan ayında Pakistan'a karşı dostluk duygularını yansıtacak halktan halka bağış kampanyası da başlattı. Türk iş dünyası da başka bir kampanyaya öncülük ediyor, ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 1 milyon dolarlık nakdi yardım kararı aldı. Dışişleri Bakanlığımız ve Diyanet İşleri Başkanlığımız da çok yakında benzer kampanyalar başlatacaklar."

İslam Konferansı Teşkilatının felaketle ilgili Cidde'de dün olağanüstü toplantı yaptığını hatırlatan Bağış, Türkiye'nin de bu toplantıya son derece aktif şekilde katıldığını söyledi.

Pakistan'a yardımın uzun dönemli ve iyi koordine edilmesi gerektiğini vurgulayan Bağış, asıl büyük sorunların suların çekildiği zaman yaşanacağını belirtti. Bugünkü toplantının ve Pakistan'a yardım konusunda kabul edilen kararın etkili sonuçları olması gerektiğini söyleyen Bağış, Pakistan'da durum normale dönene kadar bu konuya odaklanılması ve ilgi gösterilmesi gerektiğini, Pakistan'ın bulunduğu bölgenin, kıtanın ve dünyanın başka bir istikrarsızlığı kaldıramayacağını söyledi.

Bağış konuşmasının sonunda, "Türkiye, Pakistan'a yönlendirilen bu büyük insani çabaların en ön safhasında yer alacaktır. Türkiye olarak her zamanki gibi mesajımız yurtta barış, dünyada barıştır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir