Türkiye pazarının yüzde 90'ına sahip

2013 yılında Türkiye'ye 45 bin ton deniz ürünü ihraç eden Norveç, 2014 yılını da yüzde 20'lik bir artışla kapamayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Bölge Müdürü Maria Kivijarvi Heggen, Norveç deniz ürünlerinin, Türkiye pazarının yüzde 90'ına sahip olduğunu belirterek "2013 yılında Türkiye'ye 45 bin ton deniz ürünü ihraç eden Norveç, 2014 yılını da yüzde 20'lik bir artışla kapamayı hedefliyor" dedi. 

Türkiye'nin balık pazarını incelemek üzere İstanbul'da bulunan Norveç Deniz Ürünleri Konseyi (NORGE) tarafından Pera The Marmara'da basın toplantısı düzenlendi. 

Toplantıda konuşan Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Bölge Müdürü Heggen, dünyanın ikinci büyük deniz ürünleri ihracatçısı Norveç'in Türkiye pazarında rekordan rekora koştuğunu söyledi. 

Konseyin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Heggen, şunları kaydetti:  

"2013 yılında Türkiye'ye 45 bin ton deniz ürünü ihraç eden Norveç, 2014 yılını da yüzde 20'lik bir artışla kapamayı hedefliyor. Türkiye ile Norveç arasındaki Norveç deniz ürünleri ticaret hacmi 2014 ekim ayı itibariyle 70 milyon euroyu geçti. Norveç deniz ürünleri, Türkiye pazarının yüzde 90'ına sahip." 

Türkiye'de deniz ürünleri tüketiminin her geçen gün arttığını anlatan Heggen, "Norveç deniz ürünlerine de ilgi artıyor. Dünyada hergün 36 milyon öğünde Norveç deniz ürünleri tüketiliyor" ifadelerini kullandı.   

Somonlu çiğ köfte hazırlandı  

Norveç Kraliyet Mutfağı Şefi Daniel Madsen de Türkiye'de somonun giderek daha fazla tercih edildiğini ancak pişirilmesinin iyi bilinmediğini dile getirdi. Madsen, Türkiye'de somonun çok pişirildiğini oysa pembe kıvamının korunması korunması gerektiğine işaret etti. 

Türkiye'nin kendine özgü mutfağı ve damak tadı ile önemli bir yemek kültürüne sahip olduğuna değinen Madsen, Norveç deniz ürünleri ile Türk damak tadına uygun yenilikçi ürünler geliştirdiklerini belirtti. 

Madsen toplantıda somonun nasıl pişirilmesi gerektiği anlattı. 

Daha önce Türkiye'ye 2 kez geldiği ve Türk yemeklerini tattığını dile getiren Madsen, Türk yemeklerinden etkilenerek hazırladığı somonlu çiğ köftenin tarifini de vererek, nasıl yapılacağını gösterdi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir