”Türkiye referans ülke olarak gösterilebilir”
Şam'da başlayan İKT Toplantısında İhsanoğlu, Türkiye, Endonezya ve Suudi Arabistan'ın referans ülke olarak gösterilebileceğini söyledi
ŞAM - İrfan Sapmaz/Hediye Levent - İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, G-20 ülkeleri içerisinde İKT'nin üyeleri olan Türkiye, Endonezya ve Suudi Arabistan'ın referans ülke olarak gösterilebileceğini söyledi.
İhsanoğlu, Şam'da başlayan İKT 36. Dışişleri Bakanları Toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, "İslam Konferansı Teşkilatı olarak son 4 yıl bizim için, dünyanın sesimizi duyması ve kapasitemizin ortaya çıkması adına son derece önemli bir testti. Bu süre içerisinde hareketlerimiz sesimizden daha çok kendisini gösterdi" dedi.
Ekmeleddin İhsanoğlu, özellikle batı ekonomisinin zayıflamasının karşısında Çin ve Hindistan ekonomisinin dünyadaki yankılarına değindi. "Dünya'daki ekonomik gelişmeler karşısında İslam ülkeleri için önemli bir sorunun gündeme geldiğine" dikkat çeken İhsanoğlu, "çıkarların korunması yönünde bir yol izlenmesi gerektiğini" söyledi.
G-20 ülkeleri içerisinde İKT'nin üyeleri olan Türkiye, Endonezya ve Suudi Arabistan'ın referans ülke olarak gösterilebileceğinin altını çizen İhsanoğlu, İKT ülkelerinden daha fazla ülkenin G-20 içerisinde yer alması gerektiğine vurgu yaptı.
İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, İKT'nin en önemli çözülemeyen sorunları arasında Filistin'i gösterdi ve şunları kaydetti:
"İsrail'in Filistin vatandaşlarına karşı ölümcül saldırıları devam ediyor. İşgal edilmiş topraklarda İsrail yerleşimi sürüyor. İsrail, Mescid-i Aksa'ya eşi görülmemiş gaddar saldırılarla, Arap İslam kimliğini yok etmeyi amaçlıyor. Gazze'ye yaptığım ziyaret sırasında uluslararası savaş suçu sayılabilecek olaylarla karşılaştım. Gazze'ye çeşitli yardımları içeren konvoyları gönderdik."
Yabancı güçlerin Irak'tan çekilmesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden İhsanoğlu, Irak'ta yeniden yapılanma konusunda adımlar atıldığının da altını çizdi.
İhsanoğlu ayrıca, Sudan, Keşmir, KKTC, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ve Afganistan'daki gelişmelerle ilgili bilgiler verdi.
"İslamofobi'ye" (İslam korkusu) karşı yürüttükleri çalışmaların artırılması yönünde ciddi adımlar atıldığını söyleyen İhsanoğlu, İKT bünyesinde kurulan İslam Haber Ajansı(İİNA) hakkında bilgi vererek yeniden yapılanmaya gidildiğini anlattı.
Esad: İslam dini vahşi kampanyalara maruz kalıyor
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, "İslam dininin ve Müslümanların kimlikleri nedeniyle vahşi kampanyalara maruz kaldığını" söyledi.
İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) 36. Dışişleri Bakanları Toplantısının açılışında konuşan Esad, bu kampanyaların İslam dünyasını çok olumsuz davranışlara yöneltebileceğine dikkat çekerek, "En tehlikelisi de medeniyetler çatışması ve iyi ile kötünün savaşı noktasına gelinmesi. İslam'ın ve Müslümanların terörist olarak damgalanmaları toplumlar arasında derin uçurumların oluşmasına yol açar. İslam dünyasının izolasyonuna neden olur" diye konuştu.
İslam dünyasının 1 milyar 300 bin nüfusa sahip olduğunu ve bu nüfusun dünyanın geleceği konusundaki etkinliğini kimsenin yok sayamayacağını vurgulayan Esad, "Eğer biz, başarılı olmak istiyorsak dini gerçekten ayıramayız. Güçsüze yer olmayan bir dünyada yaşıyoruz. Güç hediye edilmez, kazanılır. Bu gücü ekonomik, bilimsel kalkınma ve politik işbirliğiyle sağlayabiliriz" dedi.
"Gelin, dinimizi ve bölgemizi kendi ellerimizle koruyalım" çağrısında bulunan Esad, İKT'ye üye 57 ülkenin kendi vizyonunu, kendi planlarını oluşturabilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.