Türkiye sallandı

Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hissedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Afyonkarahisar'da da hissedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 23.15'te, merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki depremin hissedildiği il ve ilçelerde vatandaşlar, evlerini terk ederek sokağa çıktı.

Bu arada, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumunun internet sitesindeki verilere göre, Türkiye'nin batı kesiminde meydana gelen depremin merkez üssünün, Kütahya'ya 77, Bursa'ya 121 ve Balıkesir'e 123 kilometre mesafede olduğu belirtildi.

Depremler sırasında, Dört Eylül Mahallesi Tevfik Fikret Caddesi'ndeki evinden yaralı olarak Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesine getirilen Hüseyin Oran (18), kurtarılamadı. Oran'ın, Tevfik Fikret Caddesi'nde yana devrildiği belirlenen 5 katlı binada yaralandığı tahmin edilirken, binada başka kimsenin bulunmadığı belirlendi.

Simav'da, sarsıntılar sırasında kalp krizi geçiren ve kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi daha yaşamını yitirdi.

Hisarcık ilçesinde ise deprem anında kalp krizi geçiren Halil Yıldırım (48),hastaneye kaldırılırken yolda öldü. Ağır yaralı olarak Simav Devlet Hastanesinden Uşak Devlet Hastanesine sevk edilen Hüseyin Akılkan, kurtarılamadı. Akılkan'ın vefatı ile depremde ölenlerin sayısı 3'e yükseldi.

Eroğlu: 2 ölü, 79 yaralı var

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, sabaha karşı geldiği Simav'da, Anadolu Meslek ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde kurulan Kriz Merkezinde yetkililerden bilgi aldı.

Ölenlerin, başına beton düşen 18 yaşındaki Hüseyin Oran ve Hisarcık ilçesinde 62 yaşındaki birkaç gün önce kalp ameliyatı olan Halil Duman olduğunu, bir kişinin de ağır yaralandığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

"79 yaralı var, şu anda onların hayati tehlikesi yok gözüküyor. Depremin ardından Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımızın talimatıyla buraya bütün ekipler gönderildi. Şu anda Afyonkarahisar'dan 23 personel ile 5 araç, İzmir'den 23 personel ile 5 araç, Bursa'dan 12 personel ile iki araç, Kütahya'dan 16 personel ile 5 araç, Kütahya'dan gönüllü 12 kişi ve bir araç, böylece 80 personel ile hazırız. İstanbul'dan da 23 personel, 4 araç gelecek.

Şu anda bir ev yan yatmış durumda, birçok evde de tahribat var. Tahribatlar için hasar tespit çalışmaları başlayacak. Amacımız, vatandaşlarımızı sağlıklı bir şekilde çadırlara yerleştirmek, ihtiyaçlarını temin etmek. Seyyar mutfaklar, sahra hastanesi kuruluyor. Hasar tespiti için Bayındırlık ve İskan Bakanlığından, diğer birimlerden mühendisler gelerek çalışmalara başlayacak. Vatandaşlara Kızılay tarafından sabah çorbaları ve kahvaltıları verildi. Şu anda battaniye açısından sıkıntı yok. 4 bin çadır ve 730 battaniye gelmiş durumda. İçme suyu temin edildi. Şu anda 1100 kişilik içme suyu var. Şimdi çadırları yerleştirmek üzere kahraman Silahlı Kuvvetlerimiz 100 asker gönderiyor. Bu çadırlar kurulmaya başlanacak."

"Deprem, Siyanür barajını etkilemez"

Eroğlu, bir gazetecinin, "Deprem, siyanür barajını etkiler mi, olası bir siyanür sızıntısını tetikler mi?" şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Deprem merkeziyle orasının arasında büyük bir mesafe var. Ayrıca biz orada bütün tedbirleri aldık. Ben şunu anlamakta çok zorlanıyorum. Olayın olduğu gün gecenin 02.00'sinde arkadaşlarımız orada bütün tedbirleri aldılar. 5'inci atık havuzu tamamlanana kadar arkadaşlarımız tarafından bütün tedbirler alındı. Biz okuyoruz, hatta hayret ediyorum. Bu numuneyi nereden, nasıl, kim aldı? Bu numuneyi almanın esasları vardır. Bazıları numune alıyor, çıkıyor, bangır bangır televizyonda beyanatlar veriyor. Yok 'siyanür karıştı', yok 'felaket olacak' falan. Bunların aslı astarı yok. Şu anda hiçbir tehlike yok. Depremden sonra da tekrar bakıldı. Herhangi bir tehlike olmadığını söylüyoruz. Ama illa ki tehlike olmasını isteyenler, arzu edenler varsa onlara söyleyeceğimiz bir şey yok. Biz vatandaşı korumak için her türlü tedbiri alırız, tehlikeli bir durum varsa da açıkça söyleriz."

İkinci deprem oldu

Kütahya'da 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından 4.6 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı daha meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 23.25'te merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olan 4.6 büyüklüğünde, orta şiddette deprem kaydedildi. Simav'da saat 23.15'te 5.9 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Simav'daki depremin büyüklüğünü 5,7 olarak bildirdi.

Toplam 68 sarsıntı

Bölgede, saat 23.15'ten bu yana ise 2.6 ile 4.6 arasındaki büyüklüklerde toplam 68 artçı sarsıntı kaydedildi. 3.4 ile 7.9 kilometre arasındaki derinliklerde oluştukları belirlenen artçı sarsıntıların büyüklüklerinin 2.8 ile 3.9 arasında değiştiği belirlendi.

Geceyi sokakta geçirdiler

Deprem anında panik içinde evlerini terk eden vatandaşlar, battaniyelere sarınarak ve yakılan ateşlerle ısınarak sabahın ilk saatlerine ulaştı. Otomobili olanlar, şehir dışındaki açık alanlara çektikleri araçlarında sabahı beklerken, vatandaşların büyük bölümü de spor salonunda ve ilçe terminalinde sabahladı.

Kentin altındaki jeotermal kaynaklarının da deprem nedeniyle zarar gördüğü bildirildi. Kentin büyük bölümüne geceden beri elektrik verilemiyor. AKUT ekipleri çalışmalarını, kurdukları seyyar jeneratörler yardımıyla sürdürüyor.

Öte yandan haberleşmenin sağlanabilmesi için çevre illerden getirilen mobil baz istasyonları ilçeye kuruldu. Böylece kesilen cep telefonu görüşmeleri yeniden sağlanabildi.

Başbakanlık 2 milyon lira yardım gönderdi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremin ardından Kütahya Valiliği emrine 2 milyon lira acil yardım ödeneği gönderdi.

Deprem korkusundan camiye giremediler

Öte yandan, ilçe merkezindeki camilerin tamamına yakınının depremde hasar görmesi nedeniyle Simavlılar, Cuma namazını camilerin bahçelerinde kıldı. İlçenin Şehirlerarası Otobüs Terminalinde yaklaşık 1500 kişinin toplu olarak kıldığı Cuma namazının ardından depremde hayatını kaybedenler için dua okundu.

Bu arada ilçenin tamamına elektrik verilmeye başlandı.

Finaller ertelendi

Deprem nedeniyle Dumlupınar Üniversitesine bağlı Simav, Şaphane ve Pazarlar'da bulunan fakülte ve yüksekokullardaki final sınavları ertelendi. Sınavlar 12 Haziran'dan sonra yapılacak.

Erdik: Bu depremler normal

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Simav fay zonunda açılma olduğunu ifade ederek, Bölge, 1. derecede deprem bölgesidir ve bu tür depremlerin olması her zaman beklenir, normaldir'' dedi.

286 arama kurtarma personeli gönderildi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığın'dan yapılan yazılı açıklamada, Kütahya'da meydana gelen deprem sonrası, İstanbul, İzmir, Bursa, Afyon, Uşak ve Kütahya illerinden bölgeye toplam 286 arama kurtarma ve sağlık personeli, 50'si ambulans olmak üzere 71 araç ve 5 arama köpeği ulaştırıldığı belirtildi.

Açıklamaya göre, ayrıca Kızılay tarafından, 2 bin 13 adet çadır, 10 bin adet battaniye, 2 bin 292 adet su, 2 adet seyyar mutfak, 3 adet S-3 ocak, 5 adet seyyar ikram aracı, 279 adet meyve suyu, 228 adet muhtelif gıda gönderildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesindeki depremin siyanür barajına etki edip etmediğini araştırmak üzere, bölgeye ayrıca bir ekip gönderildiğini bildirdi.

Çevre illerde de hissedildi

-İzmir Valisi Cahit Kıraç, merkez üssü Simav olan 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İzmir'de can ve mal kaybı bilgisi iletilmediğini söyledi.

-Bursa Valisi Şahabettin Harput, Simav'daki 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle, kentte herhangi bir olumsuzluğun söz konusu olmadığını bildirdi.

-Edirne Valisi Gökhan Sözer, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem ile ilgili, "Edirne'de endişe edilecek bir durum yok" dedi.

-Kocaeli'de evlerinden çıkan bazı vatandaşlar sokakta ya da otomobillerinde bir süre bekledi. Vatandaşların telefonla yakınlarına ulaşmaya çalıştıkları görüldü.

-Eskişehir ile Bilecik'te de hissedilen 5.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, bir süre sokaklarda bekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir