Türkiye sandık başında

Seçmenler 20 partinin yarışacağı seçimde TBMM'nin yeni üyelerini belirleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk seçmeni, milletvekili genel seçimleri için bugün sandık başına gidiyor. Seçmenler, tüm yurtta, bugün 08.00-17.00 saatlerinde oy verecek. 

53 milyon 741 bin 838 seçmen, 20 partinin yarışacağı seçimde 25. dönem TBMM üyelerini belirleyecek. Yurt dışındaki 2 milyon 866 bin 979 seçmenle birlikte toplam 56 milyon 608 bin 817 kayıtlı seçmen bulunuyor. 2011 seçimlerinde yurtiçi ve yurtdışında toplam 52 milyon 806 bin 322 seçmen bulunuyordu. Bu rakam, 2015 yılında 3 milyon 802 bin 495 artış gösterdi. 

YSK verilerine göre, 18 yaşını dolduran, yurt içinde 1 milyon 47 bin 192, yurt dışında da 56 bin 66 yeni seçmen bulunuyor. Yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanma daha önce sona ermişti. Buralarda  oy kullanan seçmen sayısının 1 milyon 34 bin 917 olduğu açıklanmıştı. Gümrük kapılarında oy kullanma ise bugün sona erecek.

Herhangi bir işaret koymayın!

Oyunuzu kullanırken hassas davranmanız gerekiyor. Zira, yapacağınız ufak bir hata, oyunuzun geçersiz sayılmasına yol açar. 

Birden fazla parti ya da bağımsız adaya ayrılan bölüme mühür basmayın. Birleşik oy pusulasına imza atmayın, herhangi bir işaret koymayın.

Mührü tercih ettiğiniz partinin veya bağımsız adayın alanının dışına taşırmayın. Birleşik oy pusulalarını herhangi bir şekilde yırtmayın.

Kimler oy veremez?

MERNİS sisteminde yer almayanlar, haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler ve taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.

Sandık kurulunca verilen ancak o seçim için düzenlenmemiş biçim ve renkte olan birleşik oy pusulaları ve zarfı geçersiz kılınıyor.

Oy hırsızına 3 yıl hapis

- Haksız oy temin edenlere 3 yıla kadar hapis cezası.
- Seçmenin oy kullanmasına engel olana 4 yıla kadar hapis.
- Başkasının adıyla oy vermeye teşebbüs edene 5 yıl hapis. 
- Oy verdikten sonra başka sandıkta oy vermeye teşebbüs edene 5 yıla kadar hapis.
- Silah taşıma yasağını ihlal edenlere para cezası verilecek.

Hamileler ve yaşlılar öncelikli olacak

Seçimde, hamileler, hastalar, engelliler ve yaşlılara oy kullanmada öncelik tanınacak. Ayrıca, engelli ve 75 yaş üstü vatandaşlar, sandık kurulan binaların giriş katlarında oylarını kullanabilecek. Genel seçimlerde, ceza infaz kurumları ve tutukevlerine de sandık konulacak. Seçimlerde fotoğraf çekmek yasak.

Refakatçi için istisna var

Görme engelliler, felçliler veya oy kullanmaya engel bedensel bir sıkıntısı bulunanlar, oy verme işlemini refakatçı eşliğinde yapabilecek. Seçim Yasası'na göre, bu durumda olan vatandaşlara, akrabalarından bir kişi, akrabası yoksa bir başka vatandaş eşlik edebilecek. Ancak okuma-yazma bilmeyenlere yardım yok. 

Seçim günü yasakları

Oy verme günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir