Türkiye-Suriye arasında vize kalktı

Erdoğan, bu bayramda Suriye'den Türkiye'ye, Türkiye'den Suriye'ye sınırdan rahatlıkla geçilebileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Suriye arasında vizelerin kaldırıldığını ve artık bu bayramda Suriye'den Türkiye'ye, Türkiye'den Suriye'ye sınırdan rahatlıkla geçilebileceğini söyledi.

Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nca, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad onuruna WOW İstanbul Otel'de verilen iftar yemeğine katıldı.

Erdoğan, Suriye ile Türkiye'nin çok uzun bir tarihi geçmişi yaşadığını ifade ederek, "Bin yıldır Türkiye ile Suriye aynı sofraya oturuyor. Aynı ekmeği, aynı suyu paylaşıyor. Dicle'de, Fırat'ta ortak kaderi, aynı ortak idealleri taşıyor. Tarih boyunca defalarca aynı düşmana karşı omuz omuza savaşıyor. Şam'ı, Halep'i, Kudüs'ü nasıl bir ve bütün olarak savunduysak, aynı şekilde Çanakkale'de de aynı siperde şehit olduk, şehitler verdik" diye konuştu.

Türkiye ile Suriye'nin tarihini, kültürünü, geleneklerini ve hissiyatını kesin hatlarla birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını dile getiren Erdoğan, Suriye'den İstanbul'a gelen bir "kardeşinin" burada yabancılık çekeceğine inanmadığını, aynı şekilde buradan Şam'a gidildiği zaman da "bizden bir şehirde, bizi yansıtan bir şehirde" olunduğunun hissedildiğini kaydetti.

"Suriye bizim dosttan öte kardeşimiz"

Dünya üzerinde bu kadar çok ortak yönü olan, bu kadar çok ortak noktayı paylaşan, bu kadar birbirine geçmiş iki halkın, iki komşu ülkenin olduğunu düşünmediğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"İşte onun için diyorum ki Suriye bizim dosttan öte kardeşimiz. Bugün biz bir adım attık. Bugün bir bayram günündeyiz. Suriye ile Türkiye arasında vizeleri kaldırdık. Bu tabii özlenendi, beklenendi. Hatta bir dostum bana bu akşam bir latife, nükte yaptı. Dedi ki 'Şengen de var, Şamgen de var.' Tabii bu bayram için de çok önem taşıyordu. Eskiden belli bir protokol çerçevesinde sınırlarda geçişler vardı. Şimdi bu bayramda artık bu da olmayacak ve sınırdan rahatlıkla Suriye'den Türkiye'ye, Türkiye'den Suriye'ye geçebileceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı, bakanlarına talimatı verdi. Aynı şekilde biz de talimatı verdik, yürürlüğe girdi. İşte barış bu, sevgi bu, kardeşlik bu, dayanışma bu. Bunun temellerini en güzel şekilde attık, atıyoruz. Suriye ile güzel yarınlara birlikte yürüyoruz, ortak bir geleceği, huzur ve refah dolu bir bölgeyi inşallah birlikte inşa edeceğiz. Son 7 yılda bu noktada çok büyük başarılar elde ettik. Ticari ve ekonomik, siyasi, kültürel alanda ilişkilerimizi pekiştirecek çok güzel adımlar attık. Türkiye, Suriye'nin meselelerini kendisine mesele edindi. Aynı şekilde Suriye, Türkiye'nin meselelerini kendisine mesele edindi. Bu şekilde birçok kronik sorunu çözme ya da en azından çözüm yoluna koyma fırsatımız oldu. Suriye ile ilişkilerimizde son 7 yılda çok büyük mesafeler kaydedildi. Bundan dolayı da çok büyük memnuniyet duyuyorum. Aslında bu memnuniyeti sadece siyasiler değil, tüm halkımız hissediyor."

Esad: Türkiye'nin bölgedeki aracı aktif rolüne ihtiyacımız var

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, "Biz halen Türkiye'nin bölgedeki aracı aktif rolüne ihtiyacımız olduğunu söylemek istiyoruz' dedi.

Hoşgörü ve sevgi ayı Ramazan'da dünyada malesef düşmanlıkların yaşandığını dile getiren Esad, her türlü dini ve ırki ayrımcılık reddedilerek bir araya gelinen Ramazan ayında İslam dünyasında yaşanan bu tür fitnelerin kendisini üzdüğünü ifade etti.

"Maalesef tek bir devletin sınırları içinde farklı unsurlar arasında düşmanlıklar artmaktadır" diyen Esad, İslam dünyasına Türkiye ile Suriye arasındaki güzel ilişkinin örnek olmasını istediğini kaydetti.

Problemlerin bölgedeki ülkeler arasında çözülmesi gerektiğine işaret eden Esad, uluslararası güçlerin aleti olmakla hata yapıldığını söyledi.

Esad, şimdi yeniden bölgeyi inşa etmekle işe başladıklarını, ortak çıkarlar çerçevesinde komşular arasındaki sorunları çözmeye çalıştıklarını söyledi.