”Türkiye, Suriye ile görüşmelerimizde yeniden aracı olabilir”
İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Eliezer, Suriye ile yeniden barış görüşmelerine başlamak istediklerini söyledi
ANKARA - İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Türkiye'nin bölgenin önemli ülkesi olduğunu belirterek, "Suriye ile yeniden barış görüşmelerine başlamak istiyoruz, Türkiye bu görüşmelerde eski konumuyla aracılık yapabilir" dedi.
Resmi bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Ben Eliezer, bugün TOBB ETÜ'de çalışma yemeğine katıldı. Ben Eliezer, çalışma yemeği öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'yi 10'uncu kez ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Benim bu ülkeye dair kalbimde derin duygular var" şeklinde konuştu.
Daha önce bir çok kez farklı görevlerle Türkiye'ye geldiğini belirten Ben Eliezer, şimdi İsrail iş dünyasının önde gelen 24 temsilcisiyle iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımı artırmak amacıyla Türkiye'de bulunduğunu kaydetti.
Türkiye ile İsrail'in gerçekten çok iyi müttefikler olduğunu vurgulayan Ben Eliezer, İsrail hükümeti adına Türkiye'de bulunduğu 36 saat içinde çok verimli görüşmeler yaptığını ifade etti.
Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve diğer yetkililerle bir araya geldiğini anlatan Ben Eliezer, "İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyiye gitmesi için görüşmelerde bulunduk. Neden halen bulutlar var, bunları görüştük" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü İsrail'e davet ettiğini belirten Ben Eliezer, muhtemelen Gül'ün İsrail'e geleceğini kaydetti. İsrail olarak bölgede Türkiye liderliğinde bir barış istediklerinin altını çizen Ben Eliezer, "Biz Türkiye liderliğinde bölgede barış istiyoruz ve bölgedeki durumun daha iyiye gitmesini arzuluyoruz" diye konuştu.
"Barış eğer ekonomi ile desteklenmezse kağıt üzerinde kalır" ifadesini kullanan Ben Eliezer, bu nedenle iki ülkenin de gayretiyle Filistin ve bölgede daha çok ticaret ve yatırım yapılmasının önemine dikkati çekti.
Ben Eliezer, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile çok verimli bir diyalog içinde görüşmeler yaptıklarını belirterek, İsrail'in bu ziyaretindeki isteklerinin yerine getirilmesinde Bakan Gönül'ün çok başarılı katkısının olduğunu ifade etti.
Ben Eliezer, "Türkiye'de kendimi ailede gibi hissediyorum" dedi.
"4 yıl içinde 8 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefliyoruz"
İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Shrgaa Brosh da Türkiye ile ticareti daha da artırmak amacında olduklarını belirterek, 4 yıl içinde 8 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
"Türkiye ile İsrail stratejik ortaklardır" diyen Brosh, gerek İsrail gerekse Türk özel sektörünün önünde çok büyük iş imkanlarının bulunduğunu ve iş birliği yapma arzusunun olduğunu kaydetti.
Brosh, Türkiye ile İsrail'in geçmişteki ortaklığının daha da güçlenerek devam ettirilmesini istediklerini vurguladı.
Çalışma yemeğinde İsrailli Bakan Ben Eliezer'in özel doktorunun da heyet içinde yer aldığı gözlendi.
Bu arada, güvenlik önlemleri çerçevesinde yemek süresince cep telefonlarıyla iletişimi engelleyen jammer cihazları kullanıldı.
Gönül: Ekonomik işbirliği daha üst seviyelere çıkmalı
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye-İsrail iş Forumu çerçevesinde TOBB ETÜ'de gerçekleştirilen çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye ve İsrail'in bölgenin güçlü ülkeleri olarak tüm Ortadoğu'nun ticari ve ekonomik anlamda bir refah alanına dönüştürülebilmesi yönündeki çabalara öncülük etmeyi tarihi bir sorumluluk olarak gördüğünü söyledi.
Bu anlayışla Türkiye-İsrail karma ekonomik komisyonu (KEK) 4. dönem toplantısının son dönemde gerçekleştirilen karşılıklı üst düzey ziyaretlerin bir başka önemli halkası olduğuna gönülden inandığını ifade eden Gönül, iki ülke arasında imzalanan Türkiye-İsrail Serbest Ticaret Anlaşmasının ikili ekonomik ve ticari ilişkilerde bir dönüm noktası oluşturduğunu kaydetti.
Gönül, ancak ekonomik ve ticari işbirliğinin daha üst seviyelere çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Ülkemizin mevcut potansiyeli buna imkan verecek düzeydedir. Ayrıca ekonomik krizin hüküm sürdüğü bu dönemde ülkemizin ekonomik ve ticari alanda çok daha yakın bir işbirliği örneği sergilemesi icap etmektedir.
Bu düşünceden hareketle ülkelerimiz arasındaki yeni işbirliği projeleriyle ticaret hacmimizi daha da artırmamız, sahip olduğumuz potansiyeli önemli işbirliği fırsatlarına dönüştürerek krizden en önce çıkan ülkeler arasında yer almamız gerektiğine inanıyorum."
KEK toplantısının bu anlamda önemli bir fırsat teşkil ettiğini ifade eden Gönül, bu toplantı kapsamında Türkiye'yi ziyaret eden İsrail özel sektör heyetinin Türkiye'nin yatırımcı ve girişimcileriyle gerçekleştirdiği temasları son derece önemli bulduğunu ve bu temasların somut işbirliği bağlantıları ile sonuçlanacağına inandığını kaydetti.
Gönül, KEK toplantısı vasıtasıyla gerçekleştirilen görüşmelerin Türkiye yararına sonuçlar getirmesi temennisinde bulunarak, konuşmasına "iki ülkenin refahı, mutluluğu, ilişkilerin parlak geleceğine" yönelik dileklerle son verdi.
Hisarcıklıoğlu: Barış için sanayi projesi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise 2005 yılında Türkiye, İsrail ve Filistin arasında Ankara Forumunu oluşturduklarını anımsatarak, barış, istikrar ve karşılıklı güvenin ticaretin teminatı olduğunu kaydetti.
Bu girişimi işadamları olarak İsrail, Filistin ve Türkiye arasındaki karşılıklı güveni ve iş fırsatlarını geliştirmek amacıyla başlattıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Ankara Forumunun "Barış için Sanayi Projesi"ni yaşama geçirmeye çalıştığını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, amacın Filistin topraklarında Türkler tarafından sanayi bölgelerinin kurulması, Filistinlilere istihdam sağlanması ve İsrail üzerinden malların tüm dünya pazarına açılması olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
"Projeyi yürütmek amacıyla kurulan TOBB Barış İçin Sanayi Şirketi ile çalışmalara hızla başlayıp öncelikle Gazze'deki Erez Sanayi Bölgesinin yeniden çalıştırılmasına odaklandık. Ancak bölgedeki bazı zorluklar nedeniyle proje bugüne kadar yaşama geçirilemedi. Vazgeçmedik. Bugün, Cenin Sanayi Bölgesinde arazi tahsisine ilişkin sorunların giderilmesini bekliyoruz. En kısa zamanda pürüzlerin aşılacağını ümit ediyorum. Bu bölgede yaratılacak elverişli yatırım ortamı hem bölge ekonomisinde çığır açacak hem de Filistin sorununun barışçı çözümünde önemli kilometre taşlarından birisi olacaktır."
Hisarcıklıoğlu, KEK toplantısının olumlu ve somut sonuçlarıyla ekonomik ilişkilerin gelişmesine, iki ülke arasındaki işbirliğinin uzun vadeli ortaklık düzeyine çıkarılmasına büyük katkıda bulunacağına inandığını kaydetti.