Türkiye, tüketici güvenini en çok kazanan ülke

Türkiye, son 3 yılın en yüksek değerine ulaşarak İsviçre'yle birlikte, tüketici güvenini en çok kazanan ülke oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Nielsen Global Tüketici Güven Endeksi'nin son güncellemesine göre, yıl sonunda global ekonomik iyileşme umudu kaybolduğundan, 2010'un 4. çeyreğinde tüketici güveni 52 ülkeden 25'inde düşüş gösterdi. 2010 sonunda Endeks, bir önceki çeyrekte olduğu gibi 90 puanda değişmeden kaldı ve yılı başlangıçtan itibaren 2 puanlık bir düşüşle bitirdi.

Ancak 4. çeyrekte tüketici güvenini en çok kazanan ülkeler, geçen çeyreğe kıyasla sırasıyla 10 ve 6 puan yükselen İsviçre ve Türkiye oldu. Araştırma kapsamında 4. çeyrekte, İsviçre ile birlikte tüketici güven endeksi en çok yükselen ülkelerden biri olan Türkiye için endeks 82 puan seviyesine çıkarak son 3 yılın en yüksek değerine ulaştı. Endeks 2009 4. çeyreğe göre 18 puan, 2010 yılının ilk çeyreğine göre 12 puan artış kaydetti.

Türklere en çok kaygı veren: Borçlar

Güven endeksindeki olumlu değerlendirmelere paralel olarak Türkiye'nin ekonomik durgunlukta olduğunu düşünenlerin oranı da Aralık 2009'dan bu yana yüzde 22'lik düşüşle yüzde 69'a geriledi. Türkiye'deki tüketicilerinin bu dönem içinde en önemli 3 kaygısı borç ödemeleri, iş/yaşam dengesi ve ekonomi üzerine olurken, 2009 son çeyreğinde ilk sırada yer alan terör, 2010 son çeyrek itibari ile dördüncü sıraya geriledi. Global sonuçlar ile karşılaştırıldığında terörizm üzerine en büyük kaygıyı yine Türkiye'nin yaşadığı gözlendi.

Aynı dönemde bir önceki yıla göre tasarruf kalemlerinde giyim, ev dışı eğlence ve telefon giderleri ilk 3 sırayı aldı. Erkekler tasarruf yapmak için arabalarını daha az kullandıklarını ve daha ucuz marka alkollü içecek tükettiklerini, kadınlar daha az yeni kıyafet alarak tasarruf yaptıklarını belirtti.

En iyimser bölge Latin Amerika

2010 Global Tüketici Güveni ikinci çeyrekte 93 puan ile zirveye ulaşmıştı. Latin Amerika 100 puan ile (bir önceki yıla göre 6 puan artış) dünyanın en iyimser bölgesi oldu. Latin Amerika'yı 97 puan ile (bir önceki yıla göre 6 puan artış) Asya Pasifik izledi. Kuzey Amerika 2010 senesini 83 endeks puanı ile (bir önceki yıla göre 2 puan düşüş) kapattı. Avrupa 78 endeks puanı ile (bir önceki yıla göre 2 puan artış) dünyanın en kötümser bölgesi oldu.

Geçen yılın son 6 ayında, temel geçim giderleri çıktıktan sonra ellerinde gelir kalmayan tüketicilerin sayısı Kuzey Amerika'da yüzde 22'den yüzde 31'e, Avrupa'da yüzde 16'dan yüzde 20'ye ve Latin Amerika'da yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseldi. En iyimser bölge olarak Latin Amerika "tutarlı ve güçlü" bir yıl sonu performansı sergilerken, Brezilya yılı bölgedeki en yüksek puan olan 108 Tüketici Güven Endeksi ile kapattı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir