Türkiye yabancının radarında artık bizi saat saat izliyorlar

Türk dış ticaretinin büyük pazarları Rusya, Dubai, Irak, Mısır ve Afrika'da Türk masaları açan Citibank, şimdi Çin'de Türk masası kuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Citibank AŞ Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, 50'den fazla yabancı şirketin Türkiye'yi üs haline getirdiğini belirterek bir bu kadar şirketin daha bölge merkezini Türkiye'ye taşımak için araştırma yaptığını söyledi.

Üstelik sadece batıdan değil doğudan da Türkiye'ye kayış olduğunu vurgulayan Akçaoğlu "Türkiye tüm dünyanın büyük yatırımcılarının saatlik bazda izlediği bir ülke haline geldi. Aynı zamanda birçok ülke vakti zamanında başka ülkelerde yaptıkları yatırımları, başka ülkelerde kurdukları bölge merkezlerini Türkiye'ye getirdiler ve getirmeye de devam ediyorlar" dedi.

Citibank AŞ Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, geçen hafta bankanın ana sponsorluğunda TÜSİAD ve DEİK tarafından düzenlenen 'Çin'i anlamak-Çin ile iş yapmak' konulu konferansın ardından Citi Çin CEO'su Andrew Au ile birlikte yeni projeleri hakkında bilgi verdi. Akçaoğlu,Türkiye'nin son dönemde yaşadığı değişimi anlatırken bir çok yabancı şirketin Türkiye'yi çok dikkatli bir biçimde izlediğini ve radarına aldığını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı: "50'den fazla yabancı sermayeli firma bölge merkezini Türkiye'ye taşıdı. Hatta bir firma bölge merkezini Ortadoğu'dan Türkiye'ye getirdi. Dünya çapındaki kurumlar merkezlerini yeni oluşan ekonomi merkezlerinde konumlandırıyorlar. Dünyada eksenler değişiyor ve batıdan doğuya bir kayış var. Gelişmekte olan ülkeler dünya dış ticaretinde daha büyük rol almaya başladılar. Bu bağlamda Türkiye her zama kinden çok daha fazla parlayan bir yıldız. Bütün dünyanın radarında bir ülke. Türkiye tüm dünyanın
büyük yatırımcıları saatlik bazda izlediği bir ülke haline geldi. Aynı zamanda birçok ülke vakti zamanında başka ülkelerde yaptıkları yatırımları, başka ülkelerde kurdukları bölge merkezlerini Türkiye'ye getirdiler ve getirmeye devam ediyorlar."

Türkiye'de yatırımı düşünen ya da bölge merkezini Türkiye'ye kaydırmayı düşünen bir çok ülkeden yatırımcı ile konuştuklarını aktaran Akçaoğlu, "Bazı şirketler Ortadoğu'daki vergi avantajına rağmen buraya taşıyorlar" dedi. Yatırımcıların, ekonomik görünümü, yatırım ortamını, mevzuatı öğrenmek istediğini de anlatan Akçaoğlu, "Yabancılar çok pozitif" ifadesini kullandı.

Bir Türk masası da Çin'e açıldı

Bir süreden beri Türkiye'deki bankacılık stratejisini Citi'nin dünyanın 100 ülkesinde konumlanmasının getirdiği sinerji üzerine kuran ve özellikle dış ticaret ile nakit yönetiminde uzmanlığını konuşturmak için harekete geçen Citibank, Türkiye'nin ağırlıklı dış ticaret pazarlarından birinde daha Türkiye masası kurdu. Türkiye'nin dış ticaret koridorlarını araştırarak Rusya, Dubai, Mısır, Irak ve Afrika'da Türk masaları kurduklarını hatırlatan Serra Akçaoğlu, şimdi Çin'e bir masa kurduklarını açıkladı. Bu nedenle de Citi Çin CEO'su Andrew Au'yu Çin ile ticaret yapan müşterileri ile bir araya getirdiklerini kaydeden Akçaoğlu, bundan sonra radarlarında Hindistan ve Brezilya'nın olduğunu kaydetti. Akçaoğlu, "Çin'deki mevzuatı bilen Türk müşterilerinin ihtiyacına cevap veren bir organizasyon olacak" dedi.

Türkiye masası Çin'de ülke olarak temsil edilen nadir ülkelerden  biri olacak. Çin'e dünyanın her ülkesinden 'Bizim müşterilerimiz için masa açın' talebi gelirken Çin Citibank gelen talebi Afrika, Latin Amerika gibi bölge masaları açarak karşılamış. Ülke masası olarak sadece Japonya, Kore ve şimdide Türkiye masası açılıyor.

MIST, BRIC'ın pabucunu dama attı

Globalleşme ile birlikte artık gelişmekte olan ülkelerin dünya dış ticaretinde çok etkin bir yere gelmeye başladığını ve paranın ekseninin batıdan doğuya kaydığını işaret eden Serra Akçaoğlu, "Eskiden BRIC vardı, şimdi artık MİST var. Şimdi dünyada Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye'nin oluşturduğu MIST konuşuluyor. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretindeki payı çok önemli bir yer almaya başladı ve gelişmekte olan ülkeler birbirleriyle daha fazla ticaret yapar oldu. Bu bağlamda Türkiye her zamankinden çok daha fazla parlayan bir yıldız. Bütün dünyanın radarında" diye konuştu.

Çok uluslu Türkler GM hizmeti alacak

[PAGE]

Çok uluslu Türkler GM hizmeti alacak

CİTİBANK AŞ Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, şimdi yeni bir projeyi daha hayata geçirdiklerini de bildirdi. Akçaoğlu, çok uluslu faaliyet gösteren yatırım bankacılığı, dış ticaret ve nakit yönetimi gibi birden fazla çözüme ihtiyacı olan yüzde 100 Türk sermayeli bazı şirketleri 'global firma' olarak ilan ettiklerini anlattı.

Akçaoğlu, "Bu firmalar, dünyanın 100 ülkesinde hangi Citi şubesine giderse gitsin Türkiye'den aldıkları servisin aynısını alacak" dedi. Akçaoğlu şu ifadeleri kullandı: "Citi de yabancı sermayeli firmalar için özel bir ilişki yönetim modeli vardı. Bir yabancı sermayeli firma dünya çapında tanınır, dünya çapında hangi şubeye girerse girsin aynı ilgiyi görür. Özel bir servis alır. Şimdi biz yüzde yüz Türk sermayeli, çok uluslu birkaç ülkede iş yapan, nakit yönetimi ve dış ticaret yapan firmaları da global firma olarak ilan ettik. Bunları da tüm dünyadaki şubelere bildirdik. Ve o şubelere gittiklerinde Türkiye'den aldıkları servisin aynısını alacak. General Motors'u, Coca Cola'yı nasıl dünyada herkes biliyorsa bizim müşterilerimiz de dünya devi oluyor. Citi'nin Afrika'daki şubesine bile gitse oradaki şube görevlileri bizim Türk firmamızı ve önemli bir müşteri olduğunu bilecek. Bunlarda Türk'e ayrıcalık olacak."