Türkiye'de bütçe açığı planlanandan daha hızlı düşecek

IMF izleme raporunda, Türkiye'nin bütçe dengesi hedeflerine bağlı kalacağı varsayılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmekte olan ekonomilerde mali görünümün daha elverişli olduğu fakat bunda yüksek varlık ve emtia fiyatlarının, düşük faiz oranlarının yanı sıra güçlü sermaye girişlerinin kuvvetli rüzgarının da etkili olduğunu, bu rüzgarın tersine dönmesinin mali pozisyonu birçok durumda olumsuza çevirebileceğini bildirdi.

Mali İzleme Raporu'nda Türkiye'ye ilişkin olarak "güçlü büyümenin muhtemelen Türkiye'nin bütçe açığını planlanandan daha hızlı düşüreceğine" işaret edilirken, mali projeksiyonların, yetkililerin 2011-2013 Orta Vadeli Program'da belirlenen bütçe dengesi hedeflerine bağlı kalacağını varsaydığı ifade edildi.

Mali İzleme Raporu'nda, Türkiye'nin 2010 yılında genel kamu dengesi, gayri safi yurtiçi hasılaya oranı itibariyle yüzde 2,6 açık verirken, bu açığın bu yıl yüzde 1,7 olması öngörülüyor. Türkiye'nin geçen yıl faiz dışı genel kamu dengesinin GSYH'ye oranı yüzde 0,5 iken, bu oranın ise bu yıl yüzde 0,7 olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 34,8 olan genel kamu harcamalarının GSYH'ye oranının, bu yıl yüzde 34,6 olmasının beklendiği belirtilen raporda, Türkiye'nin genel kamu gelirlerinin GSYH'ye oranı 2010'da yüzde 32,2 iken bu yıl bu oranın yüzde 32,9'a çıkmasının öngörüldüğü bildirildi.

Rapora göre, Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 41,7 olan genel kamu borcunun GSYH'ye oranı, bu yıl yüzde 39,4'e gerileyecek, geçen yıl yüzde 35 olan genel kamu net borcu da bu yıl yüzde 32,7'ye düşecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir