Türkiye'de üretilecek cebe teşvik isteniyor

BTK Başkanı Acarer, geçen yıl IMEI numarası verilen yaklaşık 16 milyon telefonunun neredeyse tümünün ithal olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, geçen yıl IMEI numarası verilen yaklaşık 16 milyon telefonunun neredeyse tümünün ithal olduğunu belirterek, Türkiye'de üretilecek cep telefonlarına teşvik sağlanmasına yönelik bir düzenlemenin hazırlandığını ve torba yasa tasarısına konulduğunu bildirdi.

Acarer, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan ile BTK'nın geçen yıl yaptığı bu yılki iş planında yer alan çalışmalara ilişkin Kurumda basın toplantısı düzenledi.

2009 yılında yaşanan global krizde Türkiye'de büyüyen sektörlerin başında bilgi iletişim teknolojilerinin geldiğini belirten Acarer, "Sektörün geçen yılki büyüme oranı yüzde 6 civarındaydı. Sektör büyüklüğü 2010 sonu itibarıyla 35 milyar dolara ulaştı" diye konuştu. Acarer, sabit telefon abone sayısının geçen yıl azaldığını, mobil telefon abone sayısında ise numara taşımayla birlikte durağanlık başladığını anlattı.

Acarer, mobil görüşme süresinde Avrupa'da 3. sırada bulunan Türkiye'nin 239 dakikalık görüşme süresini artırarak bu yıl birinci sıraya yerleşebileceğini kaydetti.

Numara taşıma uygulamasında Türkiye'nin çok başarılı olduğuna dikkati çeken Acarer, bugüne kadar 24.7 milyon mobil abonenin numarasını taşıdığını, bu durumun işletmecilerin uygun tarifeler sunması ve uygulama için bir ücret talep etmemesi sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

Genişbant abone sayısının geçen yıl 8.45 milyona çıktığını ifade eden Acarer, şöyle devam etti:

"3G mobil genişbantta çok büyük artış var. AB ülkelerinde genişbant penetrasyon oranı yüzde 48, Türkiye'de yüzde 45. Türkiye'nin bu konuda AB'nin çok gerisinde olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. Çünkü Türkiye'de hanedeki insan sayısı ortalaması 4 iken, Avrupa'da 2'nin altında. Genişbant kullanan insan sayısı Avrupa ile hemen hemen aynı."

Acarer, bu yıl Türkiye'de bilgi iletişim sektöründe yüzde 10 büyüme beklendiğini kaydetti.

Genişbant internette servis sağlayıcının değiştirilmesi için tanınan sürenin 11 günden 3 saate indirildiğini kaydeden Acarer, bunun tüketici açısından büyük bir gelişme olduğuna dikkati çekti.

Ses trafiği yüzde 10 arttı

Türkiye'de geçen toplam ses trafiğinde yüzde 10 artış yaşandığını bildiren Acarer, SMS trafiğinde ise yüzde 52'lik artış olduğunu kaydederek, "Türkiye, 2010'da daha çok konuşan ülke oldu ve daha çok ücret de ödemedi" dedi.

Sabit telefonlarda taşınan numara sayısının 2009'da 138 iken, geçen yıl 26 bini aştığını, bu yılın ilk 24 gününde ise 31 bin 301'e ulaştığını kaydeden Acarer, yıl sonunda bu rakamın daha da artacağını belirtti.

2010'da kaydedilen IMEI sayısının 15 milyon 936 bin 78 olduğunu bildiren Acarer, "Beyaz listedeki telefon sayısı 132 milyon 58 bin 36. Bugüne kadar haberleşmeye kapatılan, 'kara listeye" alınan telefon sayısı 14 milyon 381 bin 279" dedi.

Yaklaşık 16 milyon telefonunun neredeyse tümünün ithal olduğunu, Türkiye'de üretilen cep telefonu sayısının bir milyona bile ulaşmadığını kaydeden Acarer, "Bunların yüzde 20'sini Türkiye'de üretirseniz 3.2 milyon telefon eder. 100 dolardan satılsa milyonlarca dolar kazanç elde edilir. Cep telefonu ithalatına ilişkin bir sınırlama ya da düzenleme yok ama Türkiye'de üretilecek cep telefonlarına teşvik sağlanmasına yönelik bir düzenleme hazırlandı ve torba kanuna konuldu. Bantta üretilen cihazlara teşvik verilmesiyle Türkiye'de üretim patlaması yaşanacağına inanıyorum. Bu düzenleme içerisinde yerli ürünlerin standardizasyon ve sertifikasyonları da yer alacak" diye konuştu.

BTK'ya geçen yıl 6 bin 911 şikayet geldiğini bildiren Acarer, bunların çoğunun faturalar, tarifeler ve internet hizmetlerine ilişkin olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir