”Türkiye'de yaşanmış yangınların en ağırları”

Baykal, Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerine bağlı köyleri ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MANAVGAT - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerine bağlı köyleri etkileyen yangının, Türkiye'de yaşanmış yangınların en ağırlarından birisi olduğunu belirterek, "Şimdi hemen Manavgat, Serik, Karataş yangınının genel görüşülmesi önergesi verelim. Buranın durumunu Meclis'te söyleyelim" şeklinde konuştu.

Deniz Baykal, Karataş köyünde yanan evlerin bulunduğu mahalleleri ziyaret etti ve vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Mahalleliler yoğun olarak Baykal'a evlerinin yandığı sırada orman ve itfaiye ekiplerinin gerekli müdahaleyi yapmadığını öne sürerek, söndürme çalışmalarında ihmal bulunduğunu savundu.

Baykal, vatandaşları dinledikten sonra yaptığı konuşmada, "Burada etkili bir mücadele olmadığını yönünde yaygın şikayet var. Hiç kimseyi suçlamak istemiyorum. Ama burada yaygın bir şikayetin olduğu anlaşılıyor. Kimler sorumlu, o iş ayrı. Şimdi önemli olan buranın yeniden inşa edilmesi" dedi.

Son günlerde Türkiye'nin değişik yörelerinde yangınlar olduğunu ve bununla ilgili TBMM'de genel görüşme önergesi verildiğini kaydeden Baykal, "Şimdi hemen Manavgat, Serik, Karataş yangınının genel görüşülmesi önergesi verelim. Buranın durumunu Meclis'te söyleyelim. Bakanların dikkatini buraya çekelim. (Siz öyle Antalya, yangın diye bakıyorsunuz ama gelin görün burada bir köy yandı) diyelim. Arkadaşlarım bu yönden çalışmayı başlatacaklar. Buna hemen çare bulmak lazım" diye konuştu.

Baykal, yangında evlerini kaybederek gözyaşı döken vatandaşları da teselli etmeye çalıştı. CHP Lideri Baykal, evi yanan köylüleri, geçici olarak barındıkları çadırlarda ziyaret etti.

"En büyük zarar Karataş'ta"

Baykal, gezisinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının Antalya'da, Türkiye'de yaşanmış yangınların en ağırlarından birisi olduğunu ifade etti. Geniş bir alanı etkileyen yangında çok değerli orman kaybı olduğuna dikkati çeken Baykal, bunun yanı sıra yerleşim yerlerinin de ağır zarar gördüğünü bildirdi. Karataş köyünün bu zararların en çoğunu yaşayan yer olduğunu belirten Baykal, burada 58 evin yandığını söyledi.

"Etkin müdahale yapılamadı"

Baykal, Karataş'ın yanı sıra orman yangının halen sürdüğünü, Çardak köyünde yeni bir yangının şekillenmekte olduğunu gördüklerini anlattı. Buradaki yangının henüz kontrol edilemediğini belirten Baykal, herkesin elinden gelen gayreti gösterdiğine dikkati çekti.

"Orman yetkilileri çırpınıyorlar bunu görüyorum" diyen Baykal, "Karataş'ta duygu o değildir onu da söylemeliyim. Maalesef gece yarısı birdenbire gelen yangın karşısında gerekli etkin müdahalenin yapılamadığını arazözlerin buraya gelmediğini, çalışmadığını söylüyorlar. Bunu da anlamak lazımdır. Haklı bir tarafı vardır. Ama herkes gayret gösteriyor da, kontrol edilemiyor. Olay kendiliğinden rüzgara bağlı olarak önümüzdeki günlerde umarım biran önce noktalanır" diye konuştu.

Baykal, yanan ormanların ancak onlarca yıl içinde yeniden şekillenebileceğini, bu bölgede çok büyük bir kayıp olduğunu bildirdi. Bu konuya ciddi bir politikayla yaklaşmak gerektiğini belirten Deniz Baykal, şöyle devam etti:

"Hatırlarsınız Yunanistan'da ağır bir yangın yaşanmış, ağır bir tahribat ortaya çıkmıştı. Türkiye'de de böyle bir ihtimale karşı hazırlık yapmalıyız. Büyük bir iyi niyetle Türkiye'nin her yerinden insanlar koşuyorlar, geliyorlar. Teşkilatlar yardıma koşuyor, belediyeler buraya yardıma geliyorlar, ama bu yardımın koordine edilmesi lazım, gelen insanlar araziyi bilmiyor, nereye nasıl gideceğini bilmiyor, ne yapılması gerektiğini bilmiyor. Gelen insanlar iyi niyetle çabalıyorlar, ama sonuç alınamıyor. Şimdiden bütün bunları dikkate alarak, bir çeşit seferberlik planı hazırlar gibi konuya girmek lazım. Çok ağır bir tahribat yaşanıyor. Bu bir ders olmalıdır."