”Türkiye'de yatırım yapmaya hazırız”

İsviçre Ekonomi Bakanı, "4. İsviçre-Türkiye Ekonomi Forumu"nda küresel finansal kriz ile hükümetlerin bu konuda aldıkları önlemlere değindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İsviçre Ekonomi Bakanı Doris Leuthard, İsviçreli firmaların, daha fazla fırsat gördükleri Türkiye'de yatırıma hazır olduklarını kaydetti.

Leuthard, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İsviçre İş Konseyi ve İsviçre Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen "4. İsviçre-Türkiye Ekonomi Forumu"nda yaptığı konuşmada, ziyareti çerçevesinde dün Ankara'da çok olumlu görüşmeler yaptıklarını ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleşeceğini söyledi. Konuşmasında küresel finansal kriz ile hükümetlerin bu konuda aldıkları önlemlere işaret eden Leuthard, kendi hükümetlerinin de finansal sistem ve ekonomiyi istikrarlı hale getirmek konusunda önlem aldığını anlattı.

Leuthard, Türkiye ve İsviçre arasındaki ekonomik ilişkilere değinerek, iki ülke arasında EFTA'dan dolayı bir serbest ticaret anlaşması bulunduğunu hatırlattı. Türkiye'nin son 5 yılda finans, iş hayatı, bütçe ve yatırım konularında önemli reformlar yaptığını ve Türk ekonomisinin ilerleme kaydettiğini dile getiren Leuthard, ülkeler arasında karşılıklı iyi ilişkiler olduğunu söyledi. Leuthard, Türkiye'nin, İsviçre'nin stratejik ortağı olduğunu ifade ederek, birlikte çalışılabilecek alanların keşfedilmesi ve bunun üzerinde düşünülmesi gerektiğini belirtti.

"Reformlar, yatırım içim iyi işaret"

Düzenlediği basın toplantısında Ankara'da dün gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin bilgi veren Leuthard, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile görüştüğünü anlattı.

Leuthard, Türkiye ziyaretini yapmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Türkiye'ye odaklandıklarını ve gelecek yılın başında yapılacak strateji çalışmasıyla, Türkiye'nin yeniden İsviçre ve ekonomisi için odak olabileceğini söyledi. Bakan Leuthard, Türkiye'de, Nestle ile Novartis gibi İsviçre firmalarının faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, Nestle'nin daha fazla yatırım düşündüğünü, Novartis'in klinik araştırma alanında yatırım yapabileceğini bildirdi. Leuthard, İsviçreli firmaların Türkiye'de yatırım konusunda son 5 yılda yapılan reformlardan dolayı memnun olduğunu vurgulayarak, "Bu, onların Türkiye'de uzun süreli yatırımcı olarak kalması için iyi bir işaret. Daha fazla fırsat gördükleri her zaman, daha fazla yatırıma hazırlar" dedi.