Türkiye'den Suriye'ye anlaşma resti

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Suriye'nin iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya alma kararının ardından benzer bir karar için harekete geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KAYSERİ - Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Suriye'nin Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya almasından sonra Türkiye'nin de aynı anlaşmayı askıya alma noktasında Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı kararnameyi imzaya sunduklarını duyurdu. 
Yazıcı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaretinde gazetecilerin Suriye'nin Nusaybin'deki gümrük kapısını kapatması ile ilgili sorularını yanıtladı.
Suriyeli yetkililerin teknik nedenlerden dolayı bazı gümrük kapılarını kapattıklarını bildirdiklerini ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:
"Aslında biz önlemlerimizi deklare ettikten sonra, serbest ticaret anlaşmasını askıya aldıklarını deklare ettiler. Anlaşma askıya alındıktan sonra Suriye gümrük vergilerini artırdı, bundan ötürü sisteme yeni fiyatların girileceğinden bahisle kapılardaki faaliyetleri durdurduğunu duyurdu. Faal olan 6 kapının önemli kısmında bu uygulandı. Daha sonra sisteme girdikten sonra faaliyet devam etmeye başladı. Böylece nakliyelere önemli ölçüde yük gelmiş oldu."
Dünden itibaren Akçakale ve Nusaybin'de faaliyetin tamamen durduğunu, Cilvegözü ve Yayladağ'da şu an için bir sorun yaşanmadığını dile getiren Yazıcı, "Sorulduğunda, teknik çalışmalar ve onarım çalışmaları yapıldığını söylediler. Gelişmeleri her gün saat başı takip ediyoruz. Elbetteki ticaretimiz önemli, ama bizim insan merkezli duruşumuz her şeyden önemli. Bunu satın alabilecek hiçbir bedel yok" dedi.
Alternatif güzergahlar konusunda çalışmalarının sürdüğünü anlatan Yasıcı, bu konuda ilgili bakanlarla toplantılar yaptıklarını kaydetti.
Bakan Yazıcı, Suriye'ye alternatif güzergahlar konusunda şu bilgileri verdi:
"Alternatiflerden birisi Mersin İskenderun'dan Akabe veya Cidde'ye düzenlenecek RORO seferleri. Suriye üzerinden yapacağımız transit ticarete alternatif, özellikle Körfez ülkelerindeki geçişi önemli ölçüde RORO seferleriyle yapacağız. Hemen buna paralel olarak Irak ile olan kapılarımızı daha aktif, daha yoğun hale getirmek için çalışmalarımız sürüyor. Habur'un hemen batısında Olayköy ve Aktepe gümrük kapılarında çalışmalarımız ayrıca devam ediyor. Habur sınır kapısındaki yoğunluğu almak suretiyle oradaki ticari akışı sağlamamızın bir hedefi de Irak üzerinden Irak ile Ürdün arasındaki gümrük kapısına özellikle Körfez'e sevkıyatı devam edecek olan transit taşımacılığı Ürdün üzerinden Körfez ülkeleri ve civar ülkelere taşımasını sağlamak."
Suriye'ye karşı Türkiye'nin de karşı önlemler aldığını belirten Yazıcı, 20 yaşından büyük ve standarda uygun olmayan araçların Türkiye'ye girişine izin verilmediğini hatırlattı.
Suriye'nin, kilometre başı ve taşınan yük itibariyle vergi uygulamasını devreye koyduğunu, buna karşın Türkiye'nin aynı uygulamayı başlattığını ifade eden Yazıcı, "Bizim de serbest ticaret anlaşmasını askıya alma noktasında Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı kararnameyi imzaya sunduk. Bakanlar Kurulu'na sevk edildi" dedi.
Çağlayan: Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi yok
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Şu anda Suriye kendi kendine ekonomik yaptırım uyulamaya başladı. Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya aldı. Bizde şu anda Bakanlar Kurulu kararı Sayın Başbakanımız tarafından ya bugün imzalanacak ya imzalandı. Türkiye'ye karşı sen böyle bir önlem alıyorsan, ben de aynı önlemi almak zorundayım" dedi.
Çağlayan, şöyle devam etti:
"Keskin sirke küpüne zarar verir. Bugün Suriye, Türkiye'den yapmış olduğu ithalatla Gaziantep'ten yapmış olduğu ithalatla ara malı ithalatı yaparak, Suriyeli sanayiciler üretim yapıyor. Ticarete konu olan malları alıp satıyorlar. Suriye'nin Türkiye'de, Türkiye'nin Suriye'de önemli ekonomik yapısı var. Türkiye, Suriye ekonomisinin can damarıdır, şah damarıdır. Bunu Suriye yönetiminin bilmesi gerekiyor. Bizim Suriye'ye 2011 yılının 9 ayında ihracatımız 1,5 milyar dolar. Suriye'nin bize yapmış olduğu ihracat geçe yıldan bir önceki yıla göre yüzde 55 artmıştır. Serbest Ticaret Anlaşması'nın tam nimetlerini Suriye yiyecekken, kalktılar Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya aldılar. Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi yok. Burada alınan bu yanlış karar direk Suriye ekonomisine zarar verecektir, Suriye'nin maliyetlerini artıracaktır. Petrol ihracatı azalmış, gelir kaynakları azalmış, üzerinde birçok Avrupa Birliği'nin ve Arap Birliği'nin yaptırımı bulunan Suriye bir tarafta para bulmakta zorlanırken bir taraftan da bunları daha pahalıya alacaklar."
Bu konularda ilginizi çekebilir