Türkiye'nin 3. kadın valisi oldu

Resmi Gazete'de yayımlanan valiler kararnamesi ile 11 ilin valisi değişti. Yasemin Özata Çetinkaya, tarihi kararnameyle Türkiye’nin üçüncü kadın valisi oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Valiler kararnamesiyle 11 ilin valisi değişti. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 6 ilin valisi merkeze alınırken, 5 ilin valisi başka illere atandı. 

Vali değişiklikleri Ağrı, Bolu, Gaziantep, Mardin, Şırnak, Van, Sinop, Tekirdağ, Elazığ, Düzce ve Bingöl illerinde yapıldı. Ağrı, Bolu, Gaziantep, Mardin, Şırnak, Van valileri merkeze alınırken, Sinop, Terikdağ, Elazığ, Düzce ve Bingöl valileri başka illere atandı.

Yeni kararnameye göre:

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Şırnak Valisi Hasan İpek, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, merkez valiliğine atandı.

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger Bingöl Valiliğine,
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya Gaziantep Valiliğine,
Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak Mardin Valilğine, 
Düzce Valisi Ali İhsan Su Şırnak Valiliğine,
Bingöl Valisi İbrahimTaşyapan Van Valiliğine getirilirdi.
Merkez Valisi Enver Salihoğlu Tekidağ Valilğine, 
Mülkiye Başmüfettişi Musa Işın Ağrı Valiliğine, 
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Aydın Baruş Bolu Valiliğine atandı.

Düzce Valilğine İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Ali Fidan, 
Elazığ Valiliğine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Murat Zorluoğlu, 
Sinop Valiliğine ise Talas Kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya getirildi.
Yasemin Özata Çetinkaya
Yasemin Özata Çetinkaya

Türkiye'nin 3. kadın valisi 

Kararnameyle Sinop valisi olan Yasemin Özata Çetinkaya, Türkiye’nin üçüncü kadın valisi unvanını da kazandı. Çetinkaya, aynı zamanda Kırklareli Valisi Esengül Civelek’le beraber aktif görev yapan ikinci kadın vali de oldu.

Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman 1991-1995 yılları arasında Muğla’da görev yapmıştı. 

1976 yılı Ankara doğumlu olan Çetinkaya, ilk, orta, lise ve üniversite tahsilinin tümünü Ankara’da tamamladı. 1996 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu ve aynı yıl İçişleri Bakanlığı’nın açmış olduğu Kaymakam Adaylığı Sınavı’nı kazanarak, Kırıkkale Kaymakam Adayı olarak mülkî idare amirliği mesleğine başladı. 

Kaymakam adaylığı döneminde 8 ay süreyle İngiltere’de dil eğitimi aldı, Isparta-Gönen’de Kaymakam vekilliği görevinde bulundu. Ankara Üniversitesi Sosyal 
Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalında yüksek lisans yaptı. 

Kaymakam adaylığının bitimini müteakiben sırasıyla; Rize-Kalkandere, Ağrı-Hamur, Bilecik-Gölpazarı ilçelerinde kaymakamlık görevini yürüten Çetinkaya 2008 - 2011 yılları arasında Batman Vali Yardımcılığı, 2011-2013 yılları arasında ise Hacılar Kaymakamlığı görevini yürüttü. Çetinkaya 27/08/2013 tarihinde Talas Kaymakamı olarak göreve başladı. 

İyi derecede İngilizce bilen, evli ve 3 kız çocuğu annesi Çetinkaya, 2012 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat 
Anabilim dalındaki doktora eğitimini tamamlayıp “İktisat Doktoru” unvanını aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir