”Türkiye'nin AB üyeliğine ilgisi kesinlikle azalmadı”

Bakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Steinmeier ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğine ilgisinin "kesinlikle azalmadığını" söyledi.

Almanya'yı ziyaret eden Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'nin AB üyeliğine ilgisinin azalıp azalmadığının ve bu bağlamda Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerin sorulması üzerine, "Türkiye'nin AB üyeliğine ilgisi kesinlikle azalmadı. İktidar ve muhalefetteki partilerin üzerinde anlaşma sağladığı nadir konulardan biri Türkiye'nin AB üyeliği konusudur. Kabinenin her zaman ele alınan, hiç değişmeyen konusu da Türkiye'nin AB üyeliğidir. Bu alanda pek çok konuda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık" dedi.

Davutoğlu, Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğe inançlarının  tam olduğunu belirtti ve desteğinden dolayı Steinmeier'e özellikle teşekkür etti.

AB'ye tam üyelik dışında başka bir seçenek üzerinde düşünmediklerine ve Türkiye'nin önemli bir enerji nakil ülkesi olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, Kıbrıs sorununa değinirken de, "Türkiye her zaman (Rum yönetimi lideri Dimitris) Hristofyas ve (KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali) Talat arasında başlayan görüşmelere güçlü desteğini vermiştir ve bundan sonra da vermeye devam edecektir. Umarız Kıbrıs'ta barış ve refahın zeminini oluşturacak kalıcı bir çözüme ulaşılır. Biliyorsunuz 2004 yılında böyle bir çözüme ulaşmıştık. Kıbrıs Rum kesimi bu çözümü reddederek aslında bugün karşı karşıya kaldığımız pek çok sorunun kaynağını teşkil eden bir tutum takınmıştı. Ümit ederiz bu tutumundan vazgeçer ve birlikte Doğu Akdeniz havzasını bir barış havzası haline getirmeyi başarır ve bunu, AB önünde bir engel teşkil etmekten çıkartırız" dedi.

Steinmeier ile İran'daki gelişmeleri ve Kafkaslar'daki durumu da ele aldıklarını belirten Davutoğlu, Almanya'ya da, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki yakınlaşmayı sağlama çabalarından dolayı teşekkür etti.

Davutoğlu, Türkiye ile Almanya arasında ortak çıkarların mevcut olduğunu ve hiçbir çıkar anlaşmazlığı bulunmadığını ifade etti. Almanya ve Türkiye'nin çok derin ilişkilere sahip olduklarına ve Almanya'nın Türkiye'nin bir numaralı ticari ortağı olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu nedenle somut olarak stratejik diyaloğu geliştirmek amacıyla çalışma grupları oluşturulması ve grupların düzenli aralıklarla bir araya gelerek çeşitli konuları ele almasının kararlaştırıldığını söyledi.

İkili ilişkilerin daha sağlam bir zemin üzerine oturtulması gerektiğini ve güçlü bir kültürel zemine de ihtiyaç olduğunu belirten Davutoğlu, bu nedenle İstanbul'da kurulması planlanan Türk-Alman Üniversitesi ile ilgili çalışmalara da hız vereceklerini ifade etti.

Davutoğlu, Almanya'da yaşayan Türklerin Alman toplumuna uyumlarının sağlanması ve Türklerin hak ettikleri saygın yerlere ulaşmaları için de sıkı bir işbirliği yapacaklarını, Almanya'daki Türk toplumunun iki ülke arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğünü kaydetti.

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier

Steinmeier de Kafkaslar ve Orta Doğu'daki gelişmelerin yanı sıra Davutoğlu ile ağırlıklı olarak ikili ilişkileri ele aldıklarını belirterek, sadece siyasi ve ekonomik değil, kültürel ilişkileri de geliştirmek istediklerini, çok sayıda Türk sanatçının artık Almanya'da da tanındığını ve Türk-Alman Üniversitesi ile ilgili çalışmaları da en kısa zamanda sonlandırmak istediklerini söyledi.

Davutoğlu ile Karabağ sorununu ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri de ele aldıklarını ifade eden Steinmeier, İsrail'in tutumunun ne olacağını da henüz bilemediklerini, ancak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iki devletli bir çözümden söz etmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak da Steinmeier, üyelik müzakerelerinde yakın bir zamanda vergi faslının da açılacağına işaret ederek, müzakerelerin ucu açık sürdürüldüğünü, ancak hedefinin Türkiye'nin tam üyeliği olduğunu tekrarladı.

Steinmeier, Avrupa Adalet Divanının 19 Şubatta kamyon şoförü Mehmet Soysal ile ilgili olarak aldığı vize kararı hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine, "Her Avrupa ülkesi gibi biz de Avrupa Adalet Divanının kararlarına saygı gösteriyoruz. İki ülke içişleri bakanlarının bu konuda en yakın zamanda görüşmelere başlayacaklarına inanıyorum" dedi.