Türkiye'nin asıl problemi işsizlik değil, mesleksizlik

Çağlayan, Türkiye'nin çorap ihracatında AB'de birinci, Avrupa'da ikinci ve dünyada üçüncü olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin çorap ihracatında AB'de birinci, Avrupa'da ikinci ve dünyada üçüncü olduğunu belirterek, "Dünyada birinci olmanın önündeki engel, kalite ve markalaşmadır. Bunları aşma noktasında da Dış Ticaret Müsteşarlığı gerekli desteği verecektir" dedi.

Çorap Sanayicileri Derneğinin (ÇSD) geleneksel yemekli sohbet toplantısında konuşan Çağlayan, sektöre yakın bir kişi olduğunu ifade ederek, "Çünkü her gün giydiğim ve değiştirdiğim bir malzemeyi üretiyorsunuz. Bu konuda son derece hijyen ve temizliğe önem veren, sağlığın ayakta başladığını bilen biriyim" dedi.

Asıl işinin sanayicilik olduğunu, siyaset bitince yine fabrikadaki yerine döneceğini anlatan Çağlayan, dernek faaliyetlerinin son derece kutsal ve sektörel bir çatı altında toplanmasının önemli olduğunu söyledi.

Çağlayan, dünyada 24 milyar çift çorap üretimi yapıldığını, Türkiye'nin dünyada ikinci olarak yılda 2 milyar çift çorap ürettiğini belirterek, "İhracatta AB'de birinci, Avrupa'da ikinci, dünyada üçüncüyüz. Bizim çorap sektörü 2010 yılının 11 ayında 850 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirmiş. Aylık ortalama 70-75 milyon dolar civarında ihracat yapan sektör. 2010 yılında bu sektöre 1 milyar dolar yakışırdı. Keşke 1 milyar doları yakalasaydık. Ben rakamları 1 milyar dolar kabul ediyorum" diye konuştu.

Çorap sektörünün bu yıl çok daha yüksek rakamlara ulaşmasında ve 2023 stratejisinde hak ettiği noktaya getirmede üzerine düşen her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğunu ifade eden Çağlayan, çorap ihracatının artabileceğini, ihracatta dünyada birinci sırada yer alınabileceğini söyledi.

Bakan Çağlayan, dünyada birinci olmanın önündeki engelin kalite ve markalaşma olduğunu, bunları aşma noktasında da Dış Ticaret Müsteşarlığının gerekli desteği vereceğini belirtti.

"Türkiye'nin asıl problemi işsizlik değil, mesleksizliktir" diyen Çağlayan, meslek lisesi ve endüstri meslek lisesi konusunda yapılacak her çalışmaya destek vereceğini söyledi.

Devlet Bakanı Çağlayan, Türkiye'de, dünyanın 225 bölgesine, 20 binden fazla ürün çeşidiyle 114 milyar lira ihracat yapıldığını anımsatarak, "Başkasının eli armut toplamıyor. Biz ülkelere yaptırım koyduğumuz zaman onların da bizim mallarımıza yaptırım koyma hakları var. Bu çerçevede mümkün olduğunca Dünya Ticaret Örgütü kurallarına bağlı hareket ediyoruz" dedi.

Çorap sektöründe 39 milyon dolar ithalat gerçekleştiğini belirten Çağlayan, "Karşınızda ciddi bir ithalat yok. Ama bu olmayacak anlamına gelmez" diye konuştu.

Türkiye'nin artık gündemi belirlenen değil, gündem belirleyen ülke olduğunu ifade eden Çağlayan, bugün Türk pasaportuna sahip olmanın ayrıcalık haline geldiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir