Türkiye'nin başarılı kadınları Körfez ülkelerine rol model
Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Türkiye Federasyonu, Borusan Holding'in ev sahipliğinde "Kadınların İş Yaşamında, Piyasalarda ve Toplumda Güçlenmesi - Körfez Ülkelerinden, Irak'tan ve Türkiye'den İyi Örnekler" konulu bir konferans düzenledi.
İSTANBUL - Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Türkiye Federasyonu, Borusan'ın ev sahipliğinde, kadınların iş yaşamında, piyasalarda ve toplumda güçlenmesi konulu bir toplantı düzenledi. Konferansta, Birleşmiş Milletler'in toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi hedeflerine yönelik Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensipleri'nin Körfez Ülkeleri, Irak ve Türkiye'deki iyi uygulamaları değerlendirildi. Borusan Oto İstinye'de 10 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte, bölge ülkelerinde faaliyet gösteren firmalar, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve kamu yönetiminden temsilciler bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı.
Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Türkiye Federasyonu'nun düzenlediği etkinliğin temel hedefi Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensipleri hakkında bir bilinirlik yaratılmasıydı. Konferansta ayrıca, aynı şekilde kadının konumunun iyileştirilmesine ilişkin koşullar getiren UN Global Compact Türkiye, Körfez Ülkeleri ve Irak Ağları'ndaki uygulama sonuçları da tartışıldı. Bu sözleşmenin iş birliklerini ve ortak eylem planlamalarını arttırma yönünde yaygınlaştırılması da gündeme geldi.
Emine Erdoğan'a Liderlik Ödülü verildi
UN Global Compact Bölge Temsilcileri ile WEPs (Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensipleri) imzacısı şirketlerin üst düzey temsilcilerinin katıldığı törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda üstlendiği rol nedeniyle "Liderlik Ödülü" takdim edildi.
Etkinliğin öğleden sonra yapılan oturumunda, BPW-Türkiye, Soroptimist Türkiye Federasyonu, KalDer, KAGİDER, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu gibi kadın istihdamının geliştirilmesi konusunda lider konumdaki sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katılımı ile kadınların güçlenmesinde iyi uygulama örnekleri konuşuldu.
Toplantıda ödül alan Emine Erdoğan şunları söyledi:
"Türkiye, Irak ve körfez ülkelerindeki kadın federasyonlarını bir araya getiren bu toplantının hayırlı olmasını diliyor, başta toplantıyı düzenleyen Borusan Holding'e ve Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Türkiye Federasyonu'na teşekkür ediyorum.
Türkiye son 10 yılda gerçekleştirdiği büyük reformlar sayesinde her alanda yıldızı parlayan bir ülke konumuna geldi. Bunda kadınların payı çok büyük.
Burada bir hususu belirtmek istiyorum. Değişmek illa başkalaşmak, farklılaşmak demek değildir. Mensubu olduğumuz medeniyet değişimi reddetmiş bir medeniyet değildir. Konya, Bursa, İstanbul gibi şehirler birlikte yaşama kültürünün en güzel örneklerini vermiştir. Bizim değişmek için başka modeller aramamıza gerek yok. Köklerinden koparak, kendinden uzaklaşarak bir değişim geçirmek tahribatla eş anlamlıdır.
Değişeceğiz ama başkalarına benzeyerek değil biz olarak değişeceğiz. Başkaları gibi özümüzle yabancılaşmayacak özümüzle kucaklaşacağız.
Bugün kadın emeğinin sömürüldüğü, kadının 2.sınıf muamele gördüğü bir dünyada yaşıyoruz maalesef. Bazı ülkelerde kadınlar yüzyıllar öncesinin şartlarından daha ağır şartlarda yaşıyorlar. Bosna Hersek kadınlarının, Kosova kadınlarının, Somali, Myanmar kadınlarının yaşadığı acıları hepimiz biliyoruz. Bugün de maalesef Suriye kadınlarının yürek burkan trajedilerine şahit oluyoruz. Bunu değiştirecek olan sizlersiniz, bizleriz. İhtiyacımız olan tek şey daha fazla dayanışma, daha fazla istişaredir. Bu zaman çözüm üretme, çözüm sürecinde yer alma zamanıdır. Karanlıktan şikayet etme değil karanlığa bir mum yakma zamanıdır.
Pazar günü Anneler Günü. Anneler Günü sadece Türkiye ya da Avrupa'daki annelerin değil Suriye, Filistin, Myanmar, Somali, Irak'taki annelerin de Anneler Günü. Oradaki annelerin sadece bir günü değil yılın bütün günlerini, bütün ömürlerini huzur içinde geçirmelerini temenni ediyorum."
Borusan CEO'su Agah Uğur da kadınların ekonomik yaşamdaki rolünün artması için önemli adımlar attıklarını belirtti ve şöyle konuştu:
"Türkiye'nin köklü sanayi şirketlerinden biri olarak önümüzdeki yıllarda da bu anlayışımızı geliştirerek yeni uygulamalar, projelerle toplumsal dönüşümün öncüleri arasında yer almaya kararlıyız. Rotamızı UN Global Compact 'in temel eylem akslarına bağlı kalarak çizdik. Bu doğrultuda Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri'ni benimsedik. Çünkü, iyi bir gelecek için geleneksel değerleri, inançları ve alışkanlıkları ile çağdaşlığı, dünya vatandaşlığını ve kendine karşı olan gelişim sorumluluğunu aynı potada eriterek yönetebilecek cesaretli ve özgüvenli kadınlara ihtiyacımız olduğunu biliyoruz."
Son yıllarda Türkiye'de kadının güçlenmesi için hem hükümet hem de özel sektör kanadında önemli atılımların gerçekleştirildiğini kaydeden BPW Türkiye Kurucusu ve Başkanı Arzu Özyol da konuşmasında şunları dile getirdi:
"Kadının güçlenmesi, ülkenin güçlenmesi anlamına geliyor. Hem aile ferdi olarak hem anne olarak birçok sorumluluğa sahip kadınlarımızın, iş yaşamına atılabilmesi ve bu yaşamlarını başarıyla sürdürebilmeleri için yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç var. Bu konferansta, ülkemizdeki bu iyi uygulamaları, diğer kardeş ülkelerimizle de paylaşmak ve bölgesel bir kalkınmanın önünü açmak en büyük hedefimizdir."